PROSVJED DESNICE

Beograd čeka odluku hoće li biti Parade ponosa

27.09.2014 u 23:36

Bionic
Reading

U zgradi Vlade Srbije od 21 sat održava se sjednica na kojoj se odlučuje hoće li ili neće biti Parade ponosa u nedjelju

Preko pet tisuća pristaša desničarske organizacije Dveri okupilo se u subotu predvečer u centru Beograda da bi protestirali protiv održavanja Parade ponosa koja je najavljena za nedjelju. Krenuli su prema zgradi Vlade Srbije gdje se od 21 sat održava sjednica na kojoj se odlučuje hoće li ili neće biti Parade, no policija ih je zaustavila na Terazijama.

Prosvjed je na Trgu Republike započeo himnom 'Bože pravde', a među okupljenima velik je broj svećenika, prenosi Blic koji navodi da se na prosvjedu moglo čuti: 'Bog nije blagoslovio gej paradu, ali jest ovaj skup.' Član pokreta Vladan Glišić rekao je okupljenima da ovaj skup nije 'protest protiv pedera na ulicama, već protiv pedera u foteljama', koje je pozvao da pomognu poplavljenima. Okupljeni na protestu uzvikivali su 'Pederi neće šetati'.

Gej parada najavljena je za nedjelju, a hoće li se održati, bit će odlučeno očito tijekom noći. Kako piše B92, na sastanku Ureda za koordinaciju rada službi sigurnosti bi trebao prisustvovati i premijer Aleksandar Vučić. Na prošloj njihovoj sjednici odlučeno je da paradu neće zabraniti, ali su ostavili otvorenom mogućnost da je MUP zabrani u bilo kojem trenutku, ovisno o procjeni sigurnosti.

Boban Stojanović iz organizacije gej parade kazao je da vjeruju da će parada zakazana za nedjelju biti održana, ali skreću pažnju na to da održavanje još nije izvjesno, iako ove godine postoji povoljna klima da se to dogodi. Prosvjednici Dveri najavili su da se ne miču s Trga Republike dok se parada ne otkaže, no oko 23 sata ostalo ih je stotinjak.