NIKOGA IZ REGIJE

Benedikt XVI u subotu imenuje 22 nova kardinala

16.02.2012 u 11:49

Bionic
Reading

Sveti otac Benedikt XVI imenovat će u subotu dvadeset i dvojicu novih kardinala, među kojima će osamnaestorica moći birati njegova nasljednika na konklavama, u prigodi četvrtog konzistorija u svom pontifikatu, u času kada ozračje u Vatikanu remete učestala curenja informacija i izmišljeni skandali

U svečanom ozračju bazilike Svetog Petra, Benedikt XVI će biret (crvenu kapicu, simbol vjernosti Crkvi sve do podnošenja mučeništva), prsten i kardinalski naslov podijeliti šesnaestorici europskih prelata, dvojici Amerikanaca, Kanađaninu, Brazilcu, Indijcu i Kinezu iz Hong Konga.

Samo njih osamnaest mlađih od 80 godina imat će pravo izbora novog pape, nasljednika Josepha Ratzingera na konklavama. Time je njemački Papa u svom pontifikatu kreirao 63 kardinala od 125 koji mogu birati papu. Ivan Pavao II kreirao je 62 kardinala.

Katolička crkva ima 213 kardinala.

Osim Brazilca Joaa Braza de Aviza, koji dolazi iz Rimske kurije, nijedan novi kardinal nije iz Latinske Amerike, kontinenta s najvećim brojem katolika u svijetu.

Među novoimenovanim kardinalima ističe se mons. Timothy Michael Dolan (61), njujorški nadbiskup koji uživa medijsku pozornost, a protivi se istospolnim brakovima. Smatraju ga jednim od biskupa 'kreativnih konzervativaca' koji zauzimaju istaknuto mjesto među američkim biskupima.

Svečanost proglašenja novih kardinala pojednostavnit će se na Papin zahtjev. Podjela bireta, prstena i naslova odvijala se ranije na tri svečanosti, a sada će se organizirati zajedno u subotu. Kardinali će sutradan s Papom održati svečanu misu. Po završetku konzistorija Benedikt XVI će proglasiti trojicu novih svetaca i četiri svetice.