'jedan je papa'

Benedikt XVI. o 'sukobu' s nasljednikom: Jedinstvo Crkve oduvijek je u opasnosti, već stoljećima

27.06.2019 u 19:37

Bionic
Reading

Umirovljeni papa Benedikt XVI. dao je najnoviji primjer lojalnosti svom nasljedniku Franji, udaljivši se svojim stajalištem od ekstremnih konzervativaca koji preziru trenutnog papu

Krajnji ultrakonzervativni katolici Franju smatraju 'heretikom', najviše zbog njegovog relativno liberalnog pristupa rastavama, dok Benedikta smatraju pravim zaštitnikom vjere.

No, u rijetkom razgovoru za Sette, tjedni časopis talijanskih dnevnih novina Corriere della Sera, 92-godišnji bivši papa ustvrdio je: 'Postoji samo jedan papa, a to je Franjo'.

'Jedinstvo (Katoličke) Crkve oduvijek je u opasnosti, već stoljećima. Tako je bilo kroz čitavu njenu povijest. Rat, unutarnji sukobi, centrifugalne sile, prijetile su raskolima', dodao je.

'Međutim, naposljetku, osjećaj da Crkva jest i da mora ostati ujedinjena uvijek je prevladao. Njezino jedinstvo uvijek je bilo snažnije od borbi i unutarnjih sukoba', naglasio je Benedikt.

  • +3
Papa Benedikt XVI. Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Vrlo je neuobičajeno za Vatikan da trenutni i bivši papa žive jedan uz drugoga.

Benediktova ostavka s dužnosti pape 2013. godine prvo je takvo povlačenje s dužnosti u Katoličkoj Crkvi u posljednjih gotovo 600 godina.

Izvodi iz njegova intervjua Setteu objavljeni su na službenoj stranici Vatikana, Vatican News. Intervju bi u potpunosti trebao biti objavljen u petak.