glas oporbe

Benčić: 'Imamo ekonomski model zarobljen od HDZ-a i koji generira afere'

08.01.2024 u 16:47

Bionic
Reading

U emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez gošća je bila koordinatorica političke platforme Možemo! Sandra Benčić.

Koordinatorica Možemo! Sandra Benčić je komentirala teške optužbe na račun izvršnog direktora Fortenove Fabrisa Peruška koje je iznio predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća i zastupnik Mosta Nikola Grmoja tvrdeći da je u "mega aferi" teško oštetio Fortenovu u korist tajkuna Pavla Vujnovca.

'Nikako me nije iznenadila činjenica da gledamo već ne znam koji nastavak HDZ-ove sapunice "Crony kapitalizam" (op.a. engleski "rodijački kapitalizam") u Hrvatskoj. Mi ove afere gledamo od 1990. i imamo stalno isti model - dodjele, oduzimanja pa preuzimanja kompanija od onih koji su izabrani od strane politike, odnosno pretežito vladajuće stranke HDZ-a, i koji su onda i toj politici dužni i otplaćuju to na različite načine. Imali smo tako Todorića, imali smo tako druge tajkune, imamo sada Pavla Vujnovca, imamo u zdravstvu takve, u privatnom zdravstvu, imamo u drugim sektorima. Dakle, mi zaista imamo ekonomski model koji je zarobljen od strane vladajuće stranke i koji generira ovakve afere kontinuirano', poručila je Benčić na Hrvatskom radiju.

Rekla je sa su upozoravali i tri godine govorili.

'Nekoliko puta sam Plenkoviću izravno rekla da će njegovo političko naslijeđe biti afera Borg. A ovo je sve posljedica, odnosno krakovi afere Borg, koju je on započeo. Treba vidjeti jesu li ti dokumenti uopće vjerodostojni, ako jesu, je li se zaista to tako odvilo. I ako jeste, onda apsolutno treba, ja sam isto za to, da se sve to da nadležnim organima, da se provedu istrage. Saborski zastupnici nisu tu da provode istrage, suđenja i donose zaključke. Mi smo tu da jačamo institucije koje to trebaju i provoditi. Nažalost, te institucije su poput DORH-a, poput sudova, namjerno oslabljene u ova dva mandata Andrej Plenkovića da takve poslove ne bi mogli provoditi', istaknula je Benčić.

Govoreći o Grmojinoj najavi podizanja kaznene prijave za koju očekuje i potporu saborskih zastupnika Benčić je rekla da joj je to jako čudno.

'Kaznenu prijavu podnesete ili ne podnesete, ne trebaju se prikupljati potpisi za nju. Ona neće imati veći legitimitet ili težinu ili bilo što, samo zato što je netko od zastupnika potpisao, rekla je te dodala da ju to dodatno politizira, što nije dobro. Čini joj se da je zapravo ta inicijativa da se potpišu zastupnici na kaznenu prijavu način na koji se Most obračunava s Domovinskim pokretom te da je to je njihov neki mali rat u koji se ne bi htjela miješati', rekla je Benčić.

'Mi jesmo za to da se kaznena prijava podnese. Ako postoje dovoljno jake indicije i ako su dokumentacije koje su danas iznijeli vjerodostojne, apsolutno se to mora istražiti. Međutim, kažem, neka sjednu napišu kaznenu prijavu, na kraju krajeva mogu samo poslati tu dokumentaciju DORH-u, ne treba je niti puno obrazlagati i DORH će ionako biti dužan provesti predistražne pa onda eventualno istražne radnje', navela je Benčić.

Komentirala je i natječaj za novog čelnog čovjeka DORH-a. Oporba nagađa da je već poznat novi glavni državni odvjetnik, sudac Ivan Turudić koji je jedan od četiri kandidata na natječaju.

'To je ono što se priča. Naravno, čim se je javio neko poput suca Turudića, pojavile su se sumnje da je dobio mig za to da se javi, da se inače ne bi niti javljao. Takve sumnje u našem sustavu koji sam rekla kakav je. Dakle, kao što u gospodarstvu imamo klasični "Crony kapitalizam", tako nam je i cijela država zarobljena pa od strane vladajuće stranke, pa nije ni čudno da se odmah sumnja na tako nešto', rekla je Benčić.

  • +6
Sandra Benčić Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL

Naglasila je, kako kaže objektivne probleme oko njegovog imenovanja na čelo DORH-a.

'Prvo, kod izbora glavnog državnog odvjetnika ključno je da je to osoba koja može dići povjerenje javnosti u cijeli pravosudni sustav. Je li, primjerice, sudac Turudić osoba koja može dići povjerenje javnosti u pravosudni sustav ako on bude glavni državni odvjetnik? Ja mislim da ne i reći ću zašto to mislim. Radi se o osobi koja nije ni skrivala, dapače hvalila se svojim prijateljstvom s čovjekom koji je bjegunac od hrvatskog pravosuđa, gospodinom Mamićem i koji je pobjegao u svoju takozvanu rezervnu državu da bi izbjegao zatvorsku kaznu u Hrvatskoj. Drugo, radi se o osobi, dakle sudac Turudić koji je nakon počinjenja prometnog prekršaja bježao od policije na cesti i koji se nije odazvao u sudu u nekoliko navrata kako bi mu se izrekla primjerena kazna jer je prekoračio brzinu', istaknula je Benčić.

Dodala je da svatko može prekoračiti brzinu, da se to događa i da veliki dio građana kada ih presretač zaustavlja ili policija zaustavlja, stane.

'Sad pazite, sudac i to kaznenog odjela ili sudac koji je danas na Visokom kaznenom sudu to ne napravi. Ulijeva li to povjerenje u tu osobu? Ne. I dodatno radi se o sucu koji je, možda najviše od svih pravosudnih dužnosnika osim Kolakušića, vrlo jasno komunicirao svoje političke preference, što mislim da nije kvalifikacija za glavnog državnog odvjetnika. Mislim da su to zaista objektivni problemi oko njegovog eventualnog imenovanja', objasnila je Benčić.