KOSORICA POSLUŠALA

Begovića za šefa HEP-a predložio Mravak

23.09.2009 u 23:18

Bionic
Reading

Lea Begovića za svog je zamjenika predložio smijenjeni predsjednik Uprave HEP-a Ivan Mravak, piše Jutarnji list. Tu ideju su, kako doznaje Jutarnji, podržali Andrija Hebrang i ministar Damir Polančec, a u konačnici se s njima složila i premijerka Jadranka Kosor

ZAGREB - Ministar Božidar Kalmeta lobirao je za Damira Dvornika, člana Uprave HEP-a, no pobijedio je Mravakov prijedlog. Time je Uprava HEP-a, zapravo, na svoj način nastavila kontinuitet 'političkog kadroviranja'.

Zaštitare na novinare

Glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić izdušno se trudio da medijine budu u blizini HEP-a, pa je stoga na samu pojavutelevizijskih medija u srijedu odmah na parkirališta slao zaštitare. 'Neću damediji budu tamo (na parkiralištu - op. a.), pa da čekajupriliku da uhvate nekoga iz Uprave i vuku ga za rukav', navodno jegovorio Milišić u HEP-u, piše Jutarnji list. Na telefonski poziv nije se javio, pa stoganismo mogli doznati hoće li, s obzirom na Mravkov odlazak, i on datiostavku.

Leo Begović ne može se pohvaliti stručnim kvalifikacijama budući da je diplomirao tek nakon osam godina studiranja, a do dolaska u naše najveće javno poduzeće nije vodio nijednu tvrtku. Svoj neveliki radni vijek proveo je u državnoj administraciji, uglavnom na savjetničkim funkcijama. Lea Begovića do sada se u prostorijama HEP-a moglo vidjeti rijetko, upućeni tvrde od jednom do dva puta kvartalno, i to kada bi na rasporedu bile sjednice NO-a HEP-a.

Jutarnji je u HEP-u ovih dana čuo tezu da Mravak sve važnije odluke nije mogao donositi bez blagoslova NO-a HEP-a, na čijem je čelu bio Begović. Zbog toga sumnjaju da je smjena cijele Uprave i Mravka alibi-odluka Vlade kojom se prikrivaju puno veći skandali od afere Buljubašić

Begović je rođen 1970. u Dubrovniku. Diplomirao je 1997. na Fakultetu informatike u Varaždinu. Radio je kao savjetnik predsjednika Županijske komore HGK u Čakovcu. Pobjedom HDZ-a na izborima 2005, dolazi u Zagreb u Ministarstvo gospodarstva.

Neki njegovi poznanici opisali su ga kao HDZ-ova potrčka koji je odrađivao zadatke na radnim pozicijama.

U Elektrogospodarskom sindikatu izrazili su sumnje u kvalifikacije Lea Begovića. 'On nema ni jednog dana radnog staža u gospodarstvu. Ovo imenovanje opet je administrativno-političke naravi', rekao je Dubravko Čorak, predsjednik sindikata.

Sjednica NO-a HEP-a sazvat će se tek za početak idućeg tjedna kako bi na njoj mogla biti imenovana i nova Uprava. Neslužbeno se doznaje da bi u novoj upravi mogli ostati i neki članovi koji su smijenjeni. Novi šef Begović danas nije želio razgovarati o programu prema kojem misli voditi tu državnu tvrtku. 'Neka me prvo Nadzorni odbor HEP-a potvrdi za novog predsjednika uprave', rekao je Begović.

Nezavisni saborski zastupnik Dragutin Lesar izjavio je u srijedu da je premijerka Jadranka Kosorocijenila rad Nadzornog odbora HEP-a i Lea Begovića dobrim nakon što je javnost razotkrila petnaestak afera. 'To je skandalozno', izjavio je Lesar. Zaključuje da bi i predsjednik nadzornog odbora trebao snositi odgovornost za propuštanje u nadzoru.