zaštita od koronavirusa

Bečki studenti školske klupe zamijenili crkvenima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 19.10.2020 08:34
  • Objavljeno 19.10.2020 u 08:34
Beč

Beč

Izvor: EPA / Autor: CHRISTIAN BRUNA

Bečko sveučilište, kao i mnoge druge obrazovne institucije, moralo je usvojiti nove metode poučavanja kako bi svojih 90.000 studenata zaštitilo od koronavirusa i pridržavalo se pravila fizičke distance. Mnoga predavanja sada se održavaju 'online', a neki ih studenti slušaju i u crkvi

Tijekom dana prigušeni glasovi ispunjavaju bečku Votivkirche (Zavjetnu ckrvu), ali ne u molitvi. Visoko neogotičko zdanje zbog pandemije koronavirusa pretvoreno je u sveučilišnu učionicu.

"Baš je 'cool' učiti u Votivkirche, ali je i vrlo hladno", kaže 19-godišnja studentica Mia Bardone koja će jednoga dana postati nastavnica njemačkog.

Nekome od fakultetskog osoblja palo je na pamet da se iskoristi obližnja Votivkirche te da se pretvori u učionicu.

Vicerektorica sveučilišta Christa Schnabl objasnila je da se zbog poštivanja fizičke distance može koristiti samo između 40 i 50 posto prostora sveučilišta. "U Votivkirche je tiho i može se učiti, a naši kapaciteti su sada premali".

Katolička crkva izgrađena u 19. stoljeću bila je spremna pomoći nam, rekla je Schnabl.

Ondje su za studentske potrebe postavljeni pokretni zahodi, uvedena je bežična internetska veza i instalirane su dodatne utičnice.

Schnabi je kazala da se navečer ondje održavaju mise pa crkva nije otvorena za studentske potrebe, no studenti su, čini se, zadovoljni.

"Kod kuće ima previše distrakcija, a ovdje je super jer je tiho i atmosfera je prava za učenje", rekao je 19-godišnji Tobias Ofner, student engleskog i povijesti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!