oporavak od covid-a

Austrija u 2020. planira proračunski deficit od 9,5 posto

16.10.2020 u 13:37

Bionic
Reading

Austrija si ove godine može priuštiti rekordan proračunski deficit od 9,5 posto, zahvaljujući negativnim prinosima na državne obveznice, a spustit će ga ispod preporučenog plafona u EU tek 2023. godine, najavio je ministar financija. Austrija je inače poznata po proračunskoj štednji i članica je "štedljive četvorke" koja nastoji obuzdati izdašnu potrošnju Europske unije na mjere zaštite gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa i njegova oporavka.

Vlada je ciljala na uravnoteženi proračun ali je u ožujku, na početku pandemije koronavirusa, odustala od tog plana i objavila da će trošiti koliko treba da sačuva gospodarstvo.

Ubrzo je objavila plan mjera vrijednih nekoliko desetaka milijardi eura, uključujući jamstva za kredite, bespovratnu pomoć za kompanije i program očuvanja radnih mjesta kroz subvencioniranje plaća više od milijun radnika.

"Pred vama je proračunski odgovor na krizu Covida. Skup je ali mi si ga možemo priuštiti", objavio je sredinom tjedna u govoru o proračunu u parlamentu ministar financija Gernot Bluemel.

Proračunski deficit iznosit će u ovoj godini 9,5 posto i bit će najveći od 1954. kada su se počeli objavljivati ti podaci, objavio je statistički ured. I

Godine 2023. trebao bi se spustiti na 1,9 posto, što znači da će biti spušten ispod preporučenog limita u EU. Bruxelles je u pandemiji suspendirao proračunske propise, uključujući onaj o limitu za deficit, podsjeća Reuters.

Prezentacija ministarstva financija pokazala je da je prinos na austrijske desetogodišnje državne obveznice trenutno negativan i iznosi minus 0,39 posto. Usporedbe radi, prinos na referentne njemačke 10-godišnje obveznice iznosi minus 0,58 posto a na francuske minus 0,35 posto.

"Ulagači imaju dugoročno povjerenje u Austriju", zaključio je Bluemel, dodavši da planiraju povratak konzervativnijoj proračunskoj politici nakon krize.

Austrijski dug iskazano udjelom u BDP-u porast će ove godine na 84 posto, s prošlogodišnjih 70,5 posto u prošloj godini. Najviši će biti 2022. godine, kada će iznositi 85 posto, pokazuje prezentacija ministarstva. Prognozirani prosjek EU-a u ovoj godini iznosi 95,1 posto, 

Ukupno je za ovu i iduću godinu planirano 50 milijardi eura pomoći gospodarstvu u koronakrizi, od čega je 24,8 milijardi eura već ili isplaćeno, ili odobreno za isplatu, priopćio je Bluemel.

Austrijski BDP trebao bi se ove godine prema izračunima ministarstva smanjiti 6,8 posto, te porasti 4,4 posto u 2021., i vlada ne planira ponovo uvesti mjere potpunog zatvaranja, poručili su iz ministarstva.

Austrija pritom bilježi drugi val zaraze i u srijedu je imala rekordnih 1.346 novozaraženih, napominje Reuters.

"Novo zaključavanje jednostavno nije u planu", rekao je Bluemel novinarima.