REBALANS ZA DVA TJEDNA

Bebić optužio novinare da ga falsificiraju

02.03.2009 u 14:17

Bionic
Reading

Hrvatski će sabor idući tjedan u srijedu (11. ožujka) započeti devetu sjednicu, koja će trajati četiri tjedna, a na njoj bi trebao donijeti rebalans državnog proračuna te raspravljati o mogućim uštedama u radu parlamenta

ZAGREB - To je danas, nakon sjednice saborskog Predsjedništva, najavio predsjednik Sabora Luka Bebić, rekavši kako još ne zna točan datum kada će Sabor raspravljati o rebalansu. Naglasio je, naime, da Vlada kod pripremanja rebalansa treba sagledati brojne parametre, poput punjenja državnog proračuna, ubiranja poreza, gospodarskih aktivnosti, itd.

Bebić je najavio da bi Sabor na predstojećoj sjednici trebao raspravljati o racionalizaciji u svom radu, napominjući da se o racionalizaciji govorilo i na nedavnom sastanku čelnika europskih parlamenata u Parizu.

Iako, kako je kazao, za tu raspravnu temu još nema nekih konkretnih ideja i prijedloga, Bebić je rekao kako je osnovna ideja ta da su u aktualnim otežanim gospodarskim i financijskim okolnostima "svi dužni okrenuti se svojim unutarnjim rezervama te vidjeti što mogu uštedjeti i doprinijeti stabilizaciji i racionalizaciji".

Upitan hoće li se ta racionalizacija odnositi i na smanjenje zastupničkih plaća, Bebić je odgovorio kako još uvijek stoji iza inicijative da se zastupnici trebaju odreći 6-postotnog povećanja plaća, te da je u saborskoj proceduri i takav zakonski prijedlog (SDP-ov).

"Neka se cijela situacija u Hrvatskoj stavi na dnevni red, svi trebamo staviti na dnevni red što možemo racionalizirati. U tom općem naporu treba sudjelovati i Hrvatski sabor i, ako je moguće, donijeti odgovarajuće odluke koje će značiti štednju, pa i kroz plaće saborskih zastupnika", kazao je.

Na novinarski upit misli li se, kao što je to učinio potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks, ispričati zbog toga što su saborske službe na nedavnom okruglom stolu pripremile netočne podatke o plaćama hrvatskih i parlamentaraca iz 16 europskih zemalja, Bebić je rekao kako dijeli Šeksovo mišljenje. No, istaknuo je da nepreciznosti u podacima nisu narušile bit stvari - da Hrvatski sabor po pravima svojih parlamentaraca ne odskače od drugih europskih parlamenata

"Ako je bilo nekih nepreciznih podataka onda se za to treba ispričati. Dijelim mišljenje potpredsjednika Šeksa, ali bit problema je u relacijama", kazao je.

Uvjeren je da je do nepreciznosti oko plaća stranih parlamentaraca došlo zbog neaktualnih podataka koje su u zadnja dva do tri mjeseca zaprimali iz europskih država. Upitan je li Sabor zbog iznošenja netočnih podataka vezanih uz plaće saborskih zastupnika pokazao nevjerodostojnost, odgovorio je: "U ovoj dinamici života ima i propusta za što se mi ispričavamo. Međutim, moja teza koju nitko nije opovrgao, niti će, da je opći dojam relacija da Hrvatski sabor ne odstupa u bilo čemu od drugih parlamenata u Europi".

Bebić je novinare pozvao da, kada ubuduće napadaju njega i Sabor, iznose činjenice i objektivno prenose izrečeno, uvjeren da je njegova izjava da novinarima za tri rečenice teksta treba tri minute izvučena iz konteksta i "falsificirana", te da on, a kako su prenijeli neki mediji, uopće nije govorio da su zastupničke plaće male.

"Vaše pravo nije falsificirati i ne objavljivati činjenice", poručio je novinarima, pozvavši ih da mu pruže mogućnost da kaže svoje mišljenje i ne skraćuju ga u svojim izvještajima niti izvlače iz konteksta.

"To nije bio moj napad na medije, to je komunikacija", rekao je Bebić.