SABORSKI TURIZAM

Bebić i Josipović jačaju suradnju s Kinom?!

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 18.08.2009 14:38
  • Objavljeno 18.08.2009 u 14:38
luka bebić

luka bebić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Državni vrh očito toliko polaže u suradnju s Kinom da, samo dva mjeseca nakon posjeta kineskog predsjednika s 200 gospodarstvenika Zagrebu, predsjednik Sabora Luka Bebić odlazi u tu zemlju da bi izgradio dobar odnos i na parlamentarnoj razini

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić i predsjednik Stalnog odbora Svekineskoga narodnog kongresa Wu Banggu u ponedjeljak su razgovarali o kineskim ulaganjima u Hrvatsku te o povećanju broja kineskih turista u našoj zemlji. Ova vijest i ne bi bila vijest da Bebić, kao predsjednik Sabora kao zakonodavnog tijela, ima ikakvog utjecaja na odluke o turističkim ili gospodarskim potezima Hrvatske. Druga stvar je činjenica da su takvi posjeti, posebice kada je riječ o udaljenoj zemlji, poprilično skupi.

Tijekom ove godine više od 16 milijuna Kineza putovalo je izvan zemlje, aprošle godine Hrvatsku je posjetilo 6.500.


Savjetnica za medije Ureda predsjednika Hrvatskog sabora Dunja Hergula nije nam znala reći koliko je za 'izlet' saborske delegacije uzeto iz proračuna. Naglasila je samo da je poziv iz Kine Bebić dobio prije godinu dana te da domaćini snose dio troškova, uglavnom za smještaj delegacije. No gdje su još cjene avionskih karata (povratna oko 6.500 kuna), pokloni za Kineze…

Teško je pobjeći dojmu da bi se u vrijeme najteže gospodarske krize u Hrvatskoj takva putovanja trebala odgoditi, osim ako nisu od presudne važnosti za državu. A ovo nije. Kineski predsjednik prije nepuna dva mjeseca bio je u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj u pratnji 200 kineskih gospodarstvenika. Tom je prilikom održan i hrvatsko-kineski gospodarski forum. Zašto je onda trebao Luka Bebić u pratnji SDP-ovca Ive Josipovića i HSS-ovca Stanka Grčića putovati Kinom?

Predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović predsjednik je međuparlamentarne skupine Sabora za suradnju s Kinom. Pitanje je kako jedan pravnik i profesor može pridonijeti gospodarskoj i turističkoj suradnji Hrvatske i Kine. Stanko Grčić je kartu za Peking zaradio isključivo kao član međuparlamentarne skupine. Zašto nije išao nitko iz saborskog Odbora za gospodarstvo ili Odbora za Turizam?

U hrvatskom proračunu, čini se, ima sredstava za ljetna putovanja saborske delegacije po dalekim zemljama. Dok Hrvati troše prvu plaću umanjenu za dva, odnosno četiri posto haračem Vlade, zašto njih trojica ne bi vrijeme godišnjih odmora provela u Kini. I jačala suradnju?

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!