PRESELJENJE REDAKCIJA

BBC zbog Brexita napušta Britaniju i seli se u Amsterdam

05.04.2019 u 16:33

Bionic
Reading

Britanski javni servis BBC seli dio kompanije u Amsterdam kako bi i u slučaju Brexita bez sporazuma mogao nastaviti emitirati svoje programe u zemljama Europske unije

Kako javlja agencija Bloomberg, BBC u Nizozemsku ne seli svoju redakciju, već dio komercijalne produkcije koja potpisuje vrlo popularne serije poput 'Doctor Who' i 'Eastenders'.

Odlukom da dio svojeg poslovanja preseli u Amsterdam, BBC želi izbjeći sudbinu Velike Britanije, koja bi, kako trenutno stvari stoje, već za tjedan dana mogla napustiti Europsku uniju bez ikakvog sporazuma.

Ukoliko dođe do Brexita bez sporazuma, britanske medijske kuće izgubile bi svoje licence za emitiranje u državama članicama Europske unije.

Bloomberg ističe kako će se proizvodnja programa BBC-ja najvećim dijelom nastaviti u Velikoj Britaniji, dok će se dio redakcije zadužen za postprodukciju i distribuciju preseliti u Amsterdam.

Predstavnik BBC-ja za odnose s javnošću nije službeno potvrdio najave o preseljenju, ali je potvrdio kako su u tijeku pripreme mjera potrebnih za nesmetan nastavak emitiranja programa u EU, piše nizozemski dnevnik De Telegraaf.

Prema zakonodavstvu EU-a, direkcija medijske kuće ili značajan dio zaposlenih moraju se nalaziti u jednoj od zemalja članica EU-a.

  • +23
Prosvjed zbog Brexita u Londonu Izvor: EPA / Autor: NEIL HALL

Ukoliko pak BBC ne preseli dio svoje organizacije, izgubit će pravo na emitiranje, a samim time i prihode od nekoliko stotina milijuna eura godišnje.

BBC nije prva medijska kuća koja prije isteka roka za Brexit barem djelomice napušta Otok, pa su tako tvrtke Discovery, Viacom i ComCast već preselile dijelove svojih poslovanja.