...A SPLITSKOM SDP-U SLIJEDI ČIŠĆENJE

Bauk za tportal: Razmislit ćemo o podršci Bulju za župana

22.05.2017 u 00:21

Bionic
Reading

Tijekom cijele večeri mrtva utrka vodila se između SDP-ova Arsena Buka i Mostova Mire Bulja oko ulaska u drugi krug izbora za splitsko-dalmatinskog župana: Tijekom cijele večeri HDZ-ov Blaženko Boban držao se na četrdesetak posto glasova, dok su se njih dvojica izmjenjivali na drugom mjestu uz razliku od tek nekoliko stotina glasova

Tek nešto prije ponoći, kada su u Državnom izbornom povjerenstvu uneseni rezultati iz Sinja, Bulj se odlijepio na dvije i pol tisuće glasova razlike i Bauk je potvrdio da je utrka gotova.

Boban se nešto poslije 22 sata proglasio pobjednikom, zahvalio protukandidatima na fer borbi i pozvao suparnika u drugom krugu - koji još uvijek nije bio poznat - na sučeljavanje programima. Tvrdi da je Splitsko-dalmatinska županija ostala jaka utvrda HDZ-a, a ne misli da mu je naštetila afera oko Zlatnog rata 'jer tada nije bio član Županijske skupštine'.

'Učinili smo veliku gol razliku i na meni i mom timu je da ovu utakmicu dovedemo do kraja', kazao je Boban.

U splitskom stožeru Mosta vladala je euforična atmosfera zbog dobrog Buljeva rezultata, a on sam tvrdi da je njegova stranka moralni pobjednik ovih izbora. 'Svi su bili protiv nas, ali nastavit ćemo borbu koju smo započeli. Borit ćemo se za Splitsko-dalmatinsku županiju i našu Dalmaciju, njen glas čut će se u Zagrebu', kazao je Bulj, često prekidan frenetičnim odobravanjem stranačkih aktivista.

'Na ovim izborima udružili su se HDZ i SDP, ali i veliki 'gazde' poput Šeksa, Gregorića i Valentića, koji su doveli Hrvatsku u ovu situaciju i opustošili moju Dalmaciju. Ubuduće će se iz brojnih općina i gradova, kao i iz županije, čuti glas nezavisnih ljudi. Ništa više neće biti isto, jer mi smo u koaliciji s narodom i nemamo gazde', kazao je Bulj.

Kandidat za njegova zamjenika Ivan Kovačić pak objasnio je da čak ni gubitak nekih sredina ne bi predstavljao velik problem 'jer Most se resetira nakon svakih lokalnih izbora'.

'Uvijek će se negdje pojaviti neka nova nezavisna lista koja će se razvijati i doći na našu platformu. Želimo potaknuti jake pojedince da se javljaju u svojim sredinama, oni mogu napraviti čuda. Ovo je neki drugi, gerilski način vođenja politike', objasnio je Kovačić.

Arsen Bauk za tportal je najavio da će se unutar SDP-a uskoro raspravljati o eventualnoj podršci Bulju u drugom krugu izbora. 'Vidjet ćemo kako ćemo se postaviti i može li HDZ izgubiti županiju nakon 24 godine. Gospodin Bulj ima nešto veći koalicijski potencijal i sigurno može privući veći broj birača desnice i desnog centra', kazao nam je Bauk.

On tvrdi da je u utrku za mjesto župana ušao 'kako bi pokazao određenu snagu SDP-a, ponajprije u gradu Splitu' - pa je na neki način zadovoljan što je na području grada dobio oko 27 posto glasova - dok se kandidatkinja SDP-a i HNS-a Aida Batarelo zaustavila na bijednih sedam posto. Drugim riječima, njegovo ime je zaokružilo oko 18 tisuća ljudi - a ime Aide Batarelo manje od pet tisuća.

'Ti glasovi nedostajali su mi za ulazak u drugi krug, ali to smo znali unaprijed. Glasači ljevice i lijevog centra očito su prepoznali Marijanu Puljak, a bivši gradonačelnik nije dobio ni jedan posto. Platili smo cijenu percepcije i povezivanja njegova rada sa SDP-om', okrznuo se Bauk i o Ivu Baldasara.

'Split treba vući SDP, a kada lokomotiva nije prava - ne možemo ostvariti bog zna kakav rezultat. No zadovoljni smo jer smo već u prvom krugu obranili Supetar, Komižu i Jelsu te preuzeli Gradac, a s različitim šansama idemo u drugi krug u Trogiru, Bolu, Milni i Makarskoj', zaključuje Bauk.