LEKO NE ODBACUJE IDEJU

Bauk: Moratorij na referendume je nepotreban!

15.09.2014 u 18:29

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk danas je nepotrebnom ocijenio ideju da se posebnim ustavnim zakonom uvede moratorij na održavanje svih referenduma dok se zakonom ne uredi referendumska problematika

Tu je ideju na sjednici Odbora za Ustav iznio ustavni stručnjak Branko Smerdel, a podržao HDZ-ov član Odbora Vladimir Šeks.

'Suglasan sam da treba promijeniti ustavne odredbe koje se tiču referenduma. Ustavne promjene su na dnevnom redu i Sabor ih može donijeti doslovno sutra', kazao je Bauk Hini.

'Ako se može naći dvotrećinska većina za moratorij na održavanje referenduma, onda se može naći i za ustavne promjene, barem u dijelu koji se tiče referendumske procedure', dodao je Bauk i zaključio da uvođenje moratorija na referendume zato smatra nepotrebnim.

Leko: Moratorij na referendume jedino ako se ne može izmjeniti Zakon o referendumu

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko (SDP) izjavio je danas kako se nada da je ideja ustavnog stručnjaka Branka Smerdela i HDZ-ova Vladimira Šeksa da se uvede moratorij na održavanje referenduma dok se zakonom ne uredi referendumska problematika, 'promišljen i ustavno utemeljen prijedlog, koji može izdržati pravnu i političku kritiku'.

'Nadam se da to nije bio ad hoc, nego promišljen prijedlog i da ima utemeljenje u Ustavu te da može izdržati pravnu i političku kritiku', rekao je Leko, gostujući u emisiji 'S Markova trga' Hrvatskog radija.

Ocijenio je da je nužno cjelovito zakonski urediti referendumsku problematiku uzimajući u obzir 'navalu' referendumskih inicijativa, ali i nove tehnologije.

'Naravno, tu postoje neke materije koje se već nalaze u Ustavu, postoje limiti, zbog toga što se Ustav može promijeniti samo dvotrećinskom većinom, ali neke referendumske zavrzlame treba raščistiti izvan toga, u zakonu. Ja sam za to da idemo zakonski riješiti ono što se da, a ono što se ne da, treba razmotriti ideju kolega iz odbora za Ustav', rekao je Leko.

Naglasio je da je oko te ideje nužan oprez.

'Tu bi Ustavni sud trebao dati neke smjernice, da ne bismo ušli u područje koje nismo dobro proučili', kazao je Leko.

Na upozorenje ministra Arsena Bauka da je 'ustavna rupa prevelika da bi ju se moglo pokrpati zakonom', Leko odgovara kako 'ne treba čekati da se dogodi promjena Ustava, nego raditi ono što se može'.

Istaknuo je i da za ustavne promjene 'treba tražiti konsenzus, ako ga nismo postigli, ili ga nismo ni tražili'.

Leko vjeruje da je još uvijek moguće postići konsenzus oko ustavnog uređenja referendumske problematike, u okviru prijedloga ustavnih promjena koji je prošle godine 'zapeo' u saborskoj proceduri.

'Ne bih vjerovao u odgovornost političara kada ne bih mislio da postoje ljudi i zastupnici koji traže rješenja u korist svih', kazao je.