SUMMIT U BRUXELLESU

Barroso oštro kritizirao europske čelnike!

19.10.2012 u 17:05

Bionic
Reading

Europski čelnici u petak su se ponovno vratili za pregovarački stol nakon jučerašnje maratonske sjednice koja se odužila do ranih jutarnjih sati, a koja je rezultirala kompromisom o uspostavi jedinstvenog nadzora europskih banaka, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije. Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, okomio se na europske čelnike jer smatra da 'ne čine dovoljno po pitanju gospodarskih reformi'

Današnja sjednica bi bila je bitno kraća od jučerašnje. Europski čelnici preispitali su svoju politiku rasta i zapošljavanja, kako je Herman von Rompuy i najavio preko svog Twittera, a također se raspravljalo i o vanjskoj politici.

Također su pozdravili napretke Grčke u programu reforme, što daje naslutiti da će ta zemlja dobiti sljedeću tranšu pomoći do 31,5 milijardi eura, iz programa pomoći od 130 milijardi eura, koju hitno treba. Osim toga, britanski The Guardian prenosi riječi grčke televizije o skorašnjem posjetu francuskog predsjednika Francoisa Hollandea Grčkoj koji je odlučio sam procijeniti situaciju. Grčki TV navodi da je premijer Antonis Samaras pozvao francuskog predsjednika da dođe u Atenu. Vjeruje se da će posjet biti manje dramatičan od letećeg izleta Angele Merkel prošlog tjedna te da neće biti potrebe za masovnim osiguranjem. Sa Samarasom se Merkel susrela jutros te su razgovarali o grčkim reformama. Horst Seehofer, lider CSU-a i koalicijski partner CDU-a, novinarima je kazao kako nema potrebe da Grčka napusti eurozonu.

Barroso kritizirao europske lidere

Na konferenciji za novinare održanoj nakon trosatnog sastanka, Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, kritizirao je lidere da ne ostvaruju značajan napredak po pitanju ekonomskih reformi.

Barroso je rekao da EU ima 'sporazum o rastu samo na papiru', ali ne i u stvarnosti, a također je rekao da Europa mora ubrzati 'zakonodavni proces' stvaranja jedinstvenog tržišta (nešto što je David Cameron također zahtijevao).

O reformi banaka, Barroso je rekao sjedeće: 'Korak-po-korak došli smo do stvaranja jedinstvene bankarske unije.'

Barroso je također upozorio da će sinoćnja maratonska sjednica postati norma.

'Ne mogu obećati da ćemo se naspavati na sljedećem summitu... Bit će to jedan dugi sastanak', poručio je Barroso.

Njemačka kancelarka je opravdavala rokove za nadzor banaka, o čemu su se svi složili na jučerašnjem sastanku. Merkel je novinarima kazala kako prije nego se utemelji nadzor banaka treba riješiti veliki broj 'složenih pravnih pitanja'.

Van Rompuy je rekao da su čelnici također razgovarali i o situaciji na Bliskom istoku, rekavši da su zabrinuti zbog rasta nasilje u Siriji i potvrđujući svoje obveze prema sankcijama protiv Irana.

'To je bio dugotrajan, ali produktivan summit. Drago mi je da smo postigli napredak po pitanju bankarske unije ... Dobro je da ćemo imati nadzor banaka 2013', dodao je Van Rompuy.

Mario Monti ponudio je veću potporu Grčkoj te je upozorio da javnost postaje sve nestrpljivija s EU-om. Također je dodao da se dogovor o nadzoru banaka dobro razvija.

Stručnjaci o zaključcima summita

Megan Greene
, stručnjakinja za eurokrizu s Roubini Global Economics instituta, nije previše impresionirana detaljima bankarskog posla eurozone.

Govoreći za Bloomberg TV samo četiri sata nakon prvog dana summita, Greene je pojasnila: 'Čelnici su se dogovorili da će se dogovoriti po pitanju nadzora banaka, a to je nešto što su učinili još prije. Oni će uspostaviti zakonodavni okvir do kraja godine, ali moramo vidjeti kako će dokapitalizacija banaka zaista funkcionirati.'

14. studenog generalni štrajk u Grčkoj, Portugalu i Španjolskoj

Dok europski čelnici pregovaraju u Bruxellesu, iz Španjolske stižu vijesti da su dva najveća sindikata u Španjolskoj najavila generalni štrajk 14. studenog kao odgovor na najavljeni paket mjera štednje. Značajan je upravo datum - jer su za isti dan najavljeni opći štrajkovi i u Grčkoj i u Portugalu.