GOVOR O STANJU UNIJE

Barroso: Moramo stvoriti novu normalu

11.09.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u srijedu Europsku uniju da 'zacementira' svoj fragilan gospodarski oporavak. Kriza u EU nije završena, ali oporavak je na vidiku i ima razloga za optimizam, s tim da još ne možemo biti zadovoljni, rekao je Barroso u govoru o stanju Unije na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.

'Moramo biti oprezni jer 'jedna lasta ne čini proljeće'. Ne smijemo precjenjivati, ali niti podcjenjivati ono što je do sada učinjeno. Ali, mi smo na pravom putu', rekao je Barroso u 45-minutnom govoru.

Barroso je u svom govoru rekao da se mora nastaviti s reformama, koje trebaju omogućiti izlaz iz krize. 'To smo dužni onima za koje oporavak nije na vidiku, tko još ne osjeća korist od pozitivnog razvoja. Dugujemo to našim nezaposlenima, kojih je 26 milijuna, posebice mladim ljudima koji od nas traže da im damo nadu', rekao je Barroso.

'U ovom trenutku, kada imamo krhki oporavak, najveći rizik je politički: nedostatak stabilnosti i nedostatak odlučnosti. Proteklih godina vidjeli smo kako se svaka sumnja u reformsku odlučnost vlada trenutačno kažnjava', dodao je predsjednik Europske komisije.

Barroso je u upozorio da se ni nakon izlaska iz krize stvari neće vratiti onakve kakve su bile. 'Neki ljudi misle da će nakon ovoga sve biti onako kako je bilo ranije, međutim, u krivu su. Ova je kriza drukčija, to nije ciklična kriza, nego strukturna. Neće se vratiti ono što je nekad bilo normalno, moramo oblikovati novu normalnost', rekao je Barroso.

Nakon što je pobrojao što je sve u Europskoj uniji napravljeno na rješavanju krize u proteklih pet godina, Barroso je rekao da je sada najpreča zadaća da se do kraja mandata sadašnjeg saziva Parlamenta uspostavi jedinstveni mehanizam za sanaciju banaka, što je drugi stup bankovne unije.

Barroso je ujedno i najavio da će Europska komisija i službeno prihvatiti prijedlog o stvaranju jedinstvenog telekom tržišta u Europskoj uniji, što bi rezultiralo dodatnim uštedama za potrošače, ali i novim prilikama za velike europske telekomunikacijske kompanije po uzoru na američke i kineske tržišne uvjete u kojima djeluju najviše četiri velike grupacije.

Osam mjeseci prije izbora za Europski parlament, ovo bi mogao biti posljednji Barrosov govor o stanju Unije.

Pogledajte Barrosov jutrošnji govor u Strasbourgu.