kongres epp-a

Merkel poslala važnu poruku zemljama Zapadnog Balkana, a von der Leyen pohvalila Plenkovića i Šuicu

20.11.2019 u 19:24

Bionic
Reading

Na kongres Europske pučke stranke (EPP) koji se održava u srijedu i četvrtak održava u Zagrebu stigao je i moćni dvojac Kršćansko demokratske unije (CDU), njemačka kancelarka Angela Merkel i buduća predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Merkel je u govoru pred delegatima EPP-a zahvalila se Josephu Daulu na svemu što je učinio za stranku.

'Kada sam rekla teške godine to su bile godine kada smo trebali izdržati pritisak populizma i vi ste u tom uspjeli', kazala je Merkel. Zahvalila se i Manfredu Weberu jer je omogućio da EPP ima predsjednicu Europske komisije.

Poručila je da Europski parlament treba jasan put. 'Prije 30 godina pao je Berlinski zid to se ne bi dogodilo da nismo svi ulagali napore i imali revoluciju i ljude u Slovačkoj i Mađarskoj i koji su nam pomagali i Njemačkoj i zato sada možemo biti u Zagrebu. Tko bi to sanjao prije 30 godina? To je bilo vrijeme hrabrih ljudima koji su sanjali slobodu', kazala je Merkel.

'Želim poručiti zemljama Zapadnog Balkana. Imate budućnost u Europskoj uniji, to želim poručiti iz Zagreba', rekla je Merkel.

Nakon Merkel govorila je Von der Leyen, prva žena izabrana na dužnost predsjednice Europske komisije. Ona se također zahvalila Daulu na svemu što je uradio za EPP. Raduje se što će Donald Tusk postati novi šef EPP-a.

Rekla je da je Plenković zaslužan što je EK dala zeleno svjetlo za Schengen Hrvatskoj istaknuvši da zna da njegovo srce kuca za Europu. Nada se i da će i Europsko vijeće također dati zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Schengen jer Hrvatska to zaslužuje.

'Naši roditelji su nam predali prosperitetnu Europu, a na nama je da predamo Europu koja će biti snažna i održiva našoj djeci', istaknula je Von der Leyen.

Potom je predstavila tim EPP-a koji će biti u njenoj Komisiji.

Zahvalna je što Dubravka Šuica dolazi u njen tim. 'Ti ćeš se suočiti s najvažnijim problemom kako zadržati blagostanje kada imamo stanovništvo koje je sve starije', kazala je Von der Leyen.

Van der Leyen je rekla i da nikad neće dopustiti nacionalistima i populistima da otmu naš način života.

Važno je da Zapadni Balkan ima europsku perspektivu. Vi ste uz nas mi smo uz vas', poručila je Von der Leyen

Glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier je kazao kako vjeruje da će uspjeti u budućnosti dogovoriti sporazum s Ujedinjenim Kraljevstvom sličan onome što EU ima s Kanadom. No, naglasio je da je budućnost Europske unije važnija od Brexita. 'Moramo raditi na sebi i za sebe', poručio je Barnier.

  • +2
Susret Andreja Plenkovića i Ursule von der Leyen Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl