SVJEDOČENJE O FIMI MEDIJI

Barišića je HAC-u predstavio Kalmeta

19.09.2012 u 14:15

Bionic
Reading

Bivši član uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Milivoj Mikulić posvjedočio je danas na suđenju HDZ-u i bivšem premijeru Ivi Sanaderu da ga je na suradnju s agencijom Fimi medijom uputio tadašnji ministar Božidar Kalmeta.

Mikulić je kazao da ga je Kalmeta, zajedno s tadašnjim šefom HAC-ovih financija Josipom Sapunarom , u proljeće 2006. pozvao na sastanak u jedan zagrebački restoran gdje ih je upoznao s bivšim HDZ-ovim rizničarom Mladenom Barišićem .

'Predstavio ga je kao državnog tajnika zaduženog za poslove carine i financije stranke', prisjetio se Mikulić, dodajući da ih je Barišić potom zatražio da HAC sve marketinške poslove ugovara s Fimi medijom.

Prema Barišićevu držanju i načinu na koji ga je Kalmeta predstavio svjedok je zaključio da je Barišić nadređen tadašnjem ministru, zbog čega su on i Sapunar odlučili prihvatiti prijedlog.

'To smo shvatili kao nalog koji treba izvršiti. To nije bila atmosfera hoćemo, nećemo. Nisu prijetili, ali se razumjelo da se to mora učiniti', ustvrdio je Mikulić.

Dodao je i da su Barišića svi doživljavali kao osobu od od povjerenja Ive Sanadera. No, dodao je da se on osobno nije bavio poslovanjem s Fimi medijom, jer to nije bio njegov resor.

Jedan od većih poslova koje je Fimi medija odradila za HAC bila je svečanost u povodu otvorenja zadnjih 30 kilometara autoceste Zagreb-Lipovac. Iako je već bio razriješen dužnosti, Mikulić je otišao na otvorenje gdje je s kolegama primijetio da je to otvorenje neobično bogato i raskošno.

»Te su manifestacije obično bile jeftinije, a proslave su ranije uglavnom plaćali izvođači radova«, rekao je svjedok.

Kazao je da su se on i Sapunar pobunili kako su proslave 'pretjerane' pa je i Sapunar razriješen, ali se kasnije, navodno uz Barišićevu pomoć, vratio u HAC.

Mikulićevu iskazu prigovorio je HDZ-ov odvjetnik ističući da je svjedok bio u HAC-u kada ta tvrtka i nije surađivala s Fimi medijom.

Suđenje se nastavlja poslijepodne svjedočenjem još jednog člana HAC-ove uprave, Marija Lovrinčevića .

Optužbe da su preko marketinške agencije Nevenke Jurak izvukli oko 70 milijuna kuna odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček , dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela.

Uz Barišića i vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak sve je optužbe priznala i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević.kraj teksta