sastanak u bruxellesu

Banožić: Šokirale su me slike s posljedicama terorističkog napada Hamasa

12.10.2023 u 14:19

Bionic
Reading

Izraleski ministar obrane iznio je u četvrtak na sastanku s ministrima obrane država članica NATO-a šokantne slike posljedica terorističkog napada Hamasa, izjavio je hrvatski ministar obrane Mario Banožić

“Moram reći da sam poprilično šokiran s onim što nam je izraelski ministar pokazao u video materijalima”, rekao je Banožić koji je u Bruxellesu sudjelovao na dvodnevnom sastanku ministara obrane država članice NATO-a.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant zatražio je da se obrati ministrima obrane država članica NATO i objasni situaciju nakon subotnjeg napada Hamasa.

“Iskoristit ću ovu priliku da izrazim sućut izraelskom narodu i svima onima koji suosjećaju s njim s obzirom na brutalne terorističke napade i žrtve koje su pretrpjeli”, dodao je Banožić.

Ministri obrane u četvrtak su također razgovarali o misijama NATO-a u Iraku i na Kosovu.

Najveći broj vojnika koje je Hrvatska poslala u neku od misija NATO-a je ona u međunarodnim snagama pod vodstvom Saveza na Kosovu (KFOR).

“Mi podržavamo širenje rezervne vojne pomoći na Kosovu. To je jedna od naših najbrojnijih operacija s najvećim brojem vojnika i s pažnjom pratimo osobito nakon iskustva koje smo imali na Kosovu u svibnju i sad u ova posljednja dva tjedna”, rekao je Banožić.

Banožić je rekao da će Hrvatska, bude li potrebno, povećati broj vojnika na Kosovu.

“Bude li bilo potrebna, ići će prema još (vojnika). Ono što je bitno je da se upravo s ovakvim pojačavanjam rezervi vojne pomoći ide na odvraćanje”, rekao je ministar.

Tijekom dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a održan je i prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina, na kojem je sudjelovao ukrajinski ministar Rustem Umerov. Vijeće NATO-Ukrajina osnovano je prošloga ljeta na samitu Saveza u Vilniusu, a taj novi format omogućuje formalne rasprave, zajedničko donošenje odluka, razvoj interoperabilnosti i korake prema daljnjem približavanju Ukrajine NATO-u.

Banožić je istaknuo da je Hrvatska dosad Ukrajini dala veliku potporu, kako vojno-tehničku tako i financijsku.

“Nastavit ćemo pružati pomoć, uključujući i kroz potporu rehabilitaciji ukrajinskih branitelja, pružanjem pomoći ukrajinskim izbjeglicama i organiziranjem sigurnih koridora za izvoz žita kroz naše luke”, rekao je Banožić.

Dodao je i da je kolege ministre upoznao s rezultatima donatorske konferencije za razminiranje koje se održava u Zagrebu.