točan broj - povjerljiv

Banožić nevoljko poručio: Ukrajini šaljemo puškostrojnice i strojnice za četiri brigade

28.02.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Iako je velik broj europskih država otkrio koliko točno i koje oružje šalju Ukrajini, hrvatska Vlada taj je podatak označila kao povjerljiv. Zna se da šaljemo zaštitnu opremu i pješačko naoružanje vrijedno 124 milijuna kuna, no ni ministar obrane Mario Banožić nije otkrio puno više detalja

Njemačka, Švedska i Češka, kao i mnoge druge europske države, ovih dana otkrile su koliko i kakvo oružje šalju Ukrajini. No detalji vojne pomoći koju Hrvatska šalje označeni su povjerljivim, pa ni ministar Banožić pred novinarima nije želio otkriti koliko se točno oružja šalje.

'Stvar je jednostavna. Ova odluka nastala je temeljem zahtjeva koji je uputila ukrajinska strana. MORH je u suradnji s Glavnim stožerom prešao preko tih popisa i zajedno došao do količina oružja, govorimo prije svega o puškostrojnicama i strojnicama u kalibru koji je zatražila ukrajinska strana. Ono se vodi po pojedinim knjigovodstvenim vrijednostima u Ministarstvu i bit će izuzeto iz stanja te određenim kanalima poslano u Ukrajinu. Govorimo o pješačkom naoružanju koje je potrebno Ukrajini. Imamo skromne uvjete, ali možemo pomoći opremom vrijednom 124 milijuna kuna', kazao je Banožić.

Na pitanje novinara može li otkriti koliko je to komada oružja, Banožić je rekao da ne može. Na opasku da su neke druge države objavile koliko one toga šalju, ministar je poručio: 'Vidjeli ste dio opreme s kojim su izašli u javnost.'

  • +7
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Na ponovno pitanje koliko pušaka i strojnica šaljemo, Banožić je kazao: 'Velik broj, može se njima opremiti četiri brigade.' S obzirom na to da jedna brigada broji od 1500 do čak 5000 vojnika, teško je točno reći koliko komada naoružanja Hrvatska šalje u Ukrajinu, ali se prema Banožićevim riječima može zaključiti da je u pitanju više od 6000 komada.

Banožić je komentirao i slanje naših vojnika u NATO-ve operacije. Podsjetimo, Vlada je prošli tjedan donijela odluku da su spremni deset hrvatskih vojnika poslati u NATO-ve snage za brzi odgovor. Ministar je kazao da će još jedna odluka biti ovaj tjedan na sjednici Vlade.

'Deklarirali smo broj, oni zasad ostaju u Hrvatskoj, ali bit će biti upućeni u misiju ili operaciju, težimo što bliže kući. Oni su deklarirani i ostaju u RH, a bit će upućeni u države članice NATO-a, ne Ukrajinu', kazao je Banožić.

Upitan kakvo je stanje u pričuvi HV-a, s obzirom na stanje u regiji, kazao je: 'Ne samo da se prati stanje u Ukrajini, nego i u regiji. Na temelju obavještajnih podataka idemo s određenim podizanjem stupnjeva zaštite vojnih objekata i na taj način se pripremamo za izazov.'

Izvor: Wochit / Autor: AFPTV