na kninskoj tvrđavi

Banožić i Hranj uručili pohvale vojnicima za pomoć stanovništvu nakon potresa: 'Hvala vam na nesebičnoj službi!'

04.08.2021 u 21:59

Bionic
Reading

U ozračju svečanog obilježavanja 26. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj na Kninskoj tvrđavi dodijelili su vojne medalje, nagrade i pohvale pripadnicima Hrvatske vojske za istaknuta postignuća

Uručene su vojne medalje za časno obavljanje dužnosti prilikom pomoći institucijama civilne vlasti i stanovništvu na uklanjanju posljedica potresa u Zagrebu i Banovini, ali i nagrade natjecateljima na natjecanju za najspremnijeg pripadnika Oružanih snaga RH "Memorijal bojnik Davor Jović - Prvi za Hrvatsku", priopćeno je iz Ministarstva obrane.

Prisjetivši se slavne pobjede hrvatskih branitelja u Kninu kojom je nakon nametnutog Domovinskog rata ostvarena dugo sanjana sloboda, ministar obrane kazao je kako mu je izuzetna čast uručiti priznanja pripadnicima Hrvatske vojske koji daju neizmjeran doprinos kroz vojne zadaće, ali i kroz pomoć civilnim institucijama.

Također, ministar je poručio kako se istina o stvaranju hrvatske države mora prenositi i na buduće generacije.

  • +31
Prijem za ratne zapovjednike Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

„Mnogi od vas sudjelovali su u slavnim povijesnim pobjedama Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Svjesni svoje uloge i odgovornosti nastavili ste služiti hrvatskom narodu. Hvala vam na nesebičnoj službi! Prvi ste kada je najpotrebnije“, rekao je ministar Banožić i dodao kako su hrvatski vojnici pokazali u otežanim uvjetima funkcioniranja tijekom pandemije što to znači biti hrvatski vojnik.

“Pomogli ste u olakšanju nesmetanog rada u zdravstvenom sustavu. Hvala svim pripadnicima Hrvatske vojske, vojnicima, dočasnicima i časnicima, koji su omogućili da sve zadaće budu uspješno ispunjene i što svojim primjerom pokazuju koliko je odgovoran i častan vojnički poziv. Vojne medalje i druga priznanja - priznanja su prije svega njima. Oni su u središtu našeg vojnog sustava. Posebna pohvala pripadnicima koji su na natjecanju za najspremnijeg vojnika ostvarili iznimne rezultate. Pokazali ste da je izvrsnost temeljna odrednica hrvatskog vojnika”, rekao je Banožić.

Admiral Hranj, čestitavši pripadnicima Hrvatske vojske na postignutim rezultatima, podsjetio je kako je upravo VRO Oluja jedan od najvažnijih događaja u novijoj hrvatskoj povijesti.

"Posebno pozdravljam naše branitelje. Prisjetimo se svih onih koji su izgubili život na putu stvaranja samostalne i suverene hrvatske države. Danas je Republika Hrvatska članica NATO-a, naša vojska sudjeluje u međunarodnim operacijama i vojnim vježbama. Hrvatska vojska mora biti sposobna i moderna i zadaća svih nas je činiti sve što je u našoj mogućnosti da takva i ostane", poruka je admirala Hranja.

Svečanosti su uz ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH nazočili i zamjenik načelnika GS OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, ravnatelj Vojno sigurnosno-obavještajne agencije general-bojnik Ivica Kinder, državni tajnici i ravnatelji MORH-a, vojni ordinarij msgr. Jure Bogdan, zapovjednici grana i postrojbi Hrvatske vojske i hrvatski branitelji.