PRIJEM ZA ZAPOVJEDNIKE

[FOTO] Milanović uručio odlikovanja na Kninskoj tvrđavi: Najodlučniji su izvojevali ovu bitku, evo u čemu je veličina pobjede

04.08.2021 u 20:51

Bionic
Reading

Večerašnjim prijemom predsjednika Zorana Milanovića za ratne zapovjednike Domovinskog rata na Kninskoj tvrđavi počelo je obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja te 26. obljetnice Vojno-redarstvene operacije 'Oluja'. Predsjednik Milanović održao je govor povodom prijema generala

Predsjednik Milanović uručio je odlikovanja umirovljenom general-pukovniku Mladenu Kruljcu, umirovljenom general-bojniku Ivanu Kapularu, umirovljenom general-bojniku Jozi Milićeviću i umirovljenom brigadnom generalu Zvonku Peternelu te Vojnoj policiji HVO-a i Postrojbi za posebne namjene Ludvig Pavlović HVO-a.

'Ovdje smo večeras i sutra da se radujemo svojim uspjesima, a ne da likujemo nad tuđim porazima. Puno je i krvi i teških osjećaja palo da bi se ovo pretvorilo u nekakvo likovanje. Ovdje smo danas da odlikujemo neke od najboljih među vama. Odlikovanja koja ću im dati u svoje ime, u ime hrvatske države nisu odlikovanja, ponavljam to i važno je, da bih bilo koga povrijedio, nego da bih naglasio ispravnost i veličinu našeg puta. Knin, ovaj grad koji je bio važan u hrvatskoj povijesti bio je i svet i proklet na određeni način. 1995. godine ovdje je stavljena 'točka na i' napadu i okupaciji Hrvatske i svemu onome što nas je tištilo, boljelo i uništavalo nekoliko godina.

  • +31
Prijem za ratne zapovjednike Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Oni najhrabriji, najpametniji među vama, najodlučniji su izvojevali ovu bitku. Da, Amerikanci su bili naši prijatelji, i danas su, ali iskreno govoreći da nije bilo vas, da nije bilo onih koji su vas vodili, koji su vas vodili i politički i vojnički, ovoga ne bi bilo. Nitko vam nije rekao da ovo napravite, nitko vam nije dao jasne putokaze izvan Hrvatske, to ste osmislili i napravili sami. I u tome je veličina ove pobjede.

Zaboravio sam, kao i prošle godine, naglasiti - hrvatski vitezovi, hrvatski vojnici i - hrvatski policajci. Jer bez specijalne policije ova cijela akcija, ovaj cijeli pothvat, ova cijela velika organizacija - koju ne može osmisliti baš bilo tko - ne bi bila moguća i ne bi bila onakva kakva je bila. Nije ovo zamišljeno, ponavljam treći puta, da se bilo koga ponizi, a najmanje ljude u Bosni i Hercegovini. Ovdje ću danas drugu godinu za redom odlikovati postrojbe, naše ljude, braću iz Bosne i Hercegovine. Naše suborce. Pripadnike našeg naroda u drugoj državi, naglašavam u drugoj državi. Koji su se nesebično, hrabro, beskompromisno dali za zajedničku stvar. I vjerujem da će tu dobru namjeru shvatiti i naši prijatelji u Bosni i Hercegovini i oni koji gledaju kritički na ovo što danas radimo. To nije zamišljeno da se bilo kome stane na nogu. To je dug časti, dug poštovanja prema ljudima koji su dali sve od sebe, koji su riskirali svoj život, koji su se borili za hrvatsku državu, zajedno s armijom Bosne i Hercegovine. Zapamtimo to. Odlikovanja su za to davana i prihvaćana. Ovo su važne stvari i ja ću ih stalno naglašavati.

Hvala vam svima koji ste došli, velikoj većini koji ste došli, ovo nije ni logistički jednostavno, komplicirano je. Vidimo se sutra! Onima koji će dobiti najviša odlikovanja čestitam i nadam se da nitko više nikada iz pozicije predsjednika Republike ovakva odlikovanja neće davati ratnim zapovjednicima, što znači da rata neće biti. Ovime zatvaramo i zaokružujemo jednu veliku priču, epopeju hrvatskog naroda, hrvatske države i svih onih Hrvata i hrvatskih građana koji su se za to borili. Još jednom hvala vam, čestitam dobitnicima odlikovanja. Živjela naša Domovina, živjela Hrvatska!', poručio je Milanović u svom govoru.

Radio Sarajevo, podsjetimo, danas je izvijestilo da je predsjednik Milanović 'odlikovao i jedinicu 'Ludvig Pavlović', koja nosi ime po članu terorističke Bugojanske skupine iz 1972. godine'. Predsjednik Udruženja logoraša Mostar Emir Hajdarović izjavio je za portal Radiosarajevo.ba da je Milanović u Kninu odao priznanje jednoj od najozloglašenijih jedinica HVO-a.

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) poručilo je da svako ima pravo na vlastito mišljenje i političko djelovanje.

'Međutim, ne vidimo apsolutno nikakvu korelaciju između promjena Izbornog zakona u BiH i dodjeljivanja odlikovanja postrojbama u kojima su djelovali ratni zločinci', navodi BNV u priopćenju za javnost.