ministar u karlovcu

Banožić: Agresijom Rusije i padom drona u Zagrebu promijenili su se prioriteti i planovi opremanja

15.12.2022 u 17:18

Bionic
Reading

Ministar obrane Mario Banožić u četvrtak je bio u Karlovcu, u radnom posjetu Zapovjedništvu Hrvatske kopnene vojske u vojarni "Stožernog generala Petra Stipetića" te naglasio značajna ulaganja u HKoV.

Uz ostalo, izdvojio je nabavu vozila pješaštva Bradley, nabavu vojne terenske bolnice ROLE 2B, opremanje vozila BOV Patria daljinski upravljanim oružnim stanicama topom 30 mm i protuoklopnim vođenim raketnim sustavom SPIKE.

Banožić je naglasio i kako su okolnosti nastale agresijom Rusije na Ukrajinu i pad besposadne letjelice u Zagrebu ukazale na nužnost određivanja prioriteta i planova opremanja.

Nabava raketnog sustava protuzračne obrane kratkog dometa postavljena je, kaže, kao najviši prioritet opremanja u kratkoročnom razdoblju, a obuhvaća isporuku raketa Mistral 3 i lansera sustava kratkog dometa, što omogućuje i dostizanje zahtijevane razine NATO ciljeva sposobnosti.

„Vojnik je središte obrambenog sustava i od početka mandata Vlade Andreja Plenkovića fokus rada u Hrvatskoj vojsci je na čovjeku i zato konstantno radimo na poboljšanju uvjeta života i rada i materijalnih prava vojnika", rekao je.

Napomenuo je i da se kod prijema od ove godine raspisuje natječaj po mjestu službe kako bi se vojnicima omogućio raspored bliže njihovim prebivalištima. „Tako je, vodeći brigu o interesima službe, većina vojnika raspoređena bliže njihovu mjestu stanovanja", napomenuo je.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić prezentirao je zadaće i dostignuća Hrvatske kopnene vojske i istaknuo kako pripadnici HKoV-a svoje zadaće uspješno izvršavaju.