nemirno tlo

Banovinu u proteklih 14 dana pogodilo 750 potresa, čak 79 jačih od tri stupnja po Richteru

10.01.2021 u 22:33

Bionic
Reading

Teška je noć pred stanovnicima Banovine. Trinaesti dan od potresa - gotovo cijeli dan pada snijeg, temperatura je oko nule, mnogi i dalje nemaju krov nad glavom. A sljedećih dana bit će još hladnije. Novi snažni potresi pogodili su petrinjsko područje. Nakon jučerašnjeg magnitude 4,5 prema Richteru, danas je bio nešto slabiji jačine 3,8. Dva su tjedna prošla od prvog udara 28. prosinca - koji je bio samo uvod. Od tada su stanovnici na petrinjskom epicentralnom području osjetili više od 750 potresa.

Onih snažnijih magnitude veće od 3 prema Richteru - bilo je dosad 79. Trinaest ih je imalo magnitudu veću od 4, a najveću su štetu napravila četiri potresa jača od 5 prema Richteru, javlja HRT.

Nažalost, bit će ih još, poručuju seizmolozi. I večeras je u 21:16 to područje pogodio slabiji potres magnitude 1,6 prema Richteru. Neprestana podrhtavanja tla, a sada i snijeg, otežavaju oporavak Banovine nakon razornog potresa s kraja prošle godine.

  • +7
Potres u Petrinji Izvor: Pixsell / Autor: Marin Tironi/PIXSELL

U subotu i nedjelju 686 pripadnika Hrvatske vojske bilo je angažirano na području Siska, Petrinje i Gline, te okolnih mjesta i sela. Pomagali su Crvenom križu prilikom prijevoza i podjele humanitarne pomoći, prijevoza, utovara i istovara kontejnera, postavljana šatora, sanacije prometnica i klizišta, uklanjanja i čišćenja urušene građe, popune gorivom i servisa agregata te drugog, izvijestilo je u nedjelju Ministarstvo obrane.

'Nakon sinoćnjeg potresa nije bilo prijave novih šteta, a od ukupno prijavljenih 30.715 različitih šteta do danas je pregledano 14.753 objekata u općinama i gradovima koje je potres zahvatio', rekao je u nedjelju glasnogovornik Stožera za otklanjanje posljedica potresa Mladen Pavić.