PORUKA IZ VARŠAVSKE

Bandićeva smjena ili masovni prosvjedi!

21.07.2010 u 14:00

Bionic
Reading

'Ne raspiše li najesen Gradska skupština referendum za smjenu Milana Bandića, može biti sigurna da će imati masovnu konfrontaciju građana', upozorio je predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević

Praćen, doduše, zvucima bušilica i dizalice koje u Varšavskoj i dalje nesmetano rade i kopaju rupu iako ona nikamo ne vodi, 'jer ne postoji potvrda glavnog projekta za Varšavsku 6', kako je opet upozorila Urša Raukar, i premda je jučer Gradska skupština, između ostalog, zatražila hitan prekid radova u Varšavskoj.

Od jučerašnje galame oko skupljanja političkih bodova, možda se do Donjeg grada nije dobro čulo, rekli bi neki, dok aktivisti smatraju da je jučer bilo dosta, pa i previše skupljanja političkih bodova i prebacivanja krivnje, ali kako veli Tomašević, 'zaključke Skupštine ipak smatraju važnima jer je na najvišoj političkoj razini potvrđeno ono što govore već tri godine'

POZIVANJE NA ODGOVORNOST

'Bandić je dužan poslušati i izvršiti zaključke Skupštine',
naglasio je Tomašević, a kolega mu Teodor Celakoski, predsjednik udruge Pravo na grad, istaknuo je 'da traže odgovornost svih onih koji su u ovom procesu pred Holdingom sudjelovali u rušenju drveća i čišćenju Varšavske'.

Skupština se, naime, u jučerašnjoj raspravi Zagrebačkog holdinga nije ni sjetila, ali Celakoski ističe da postoje instrumenti kojima upravo Holding može zaustaviti radove. 'U idućih nekoliko mjeseci, podružnice Holdinga sudjelovat će u osiguranju priključaka na komunalnu strukturu, govorim o Plinari, Zrinjevcu, Vodovodu i tako dalje, pa kako je koalicijska vlast u Skupštini, a ista je i u Holdingu, realizaciju projekta mogu zaustaviti', smatra Celakoski.

BITKA ZA VARŠAVSKU NIJE IZGUBLJENA

Ipak, muljaže i silovanje grada idu dalje, ogorčeni su aktivisti, no kažu da bitka za Varšavsku nije izgubljena, pa najavljuju pravne aktivnosti za ljeto, a najesen masovne prosvjede. Za otkrivanje detalja još je, kažu, prerano, ali dali su naslutiti da rade na osnivanju jedne šire demokratske platforme s još nekim akterima, putem koje će stvarati pritisak na Vladu da što prije Zakon o referendumu uskladi s nedavno izmijenjenim Ustavom.

'Neodrživo je da za smjenu gradonačelnika treba puno više glasova nego za njegov izbor', kazao je Tomašević, a Celakoski dodao da je 'došao kraj Bandićevom klijentelizmu i korupcijskoj vlasti, a počeo je proces 'debandićizacije'.

IZJEDNAČAVANJE LOKALNOG REFERENDUMA S NACIONALNIM?

Koji su akteri u igri oko platforme, Tomašević i Celakoski još ne žele reći, dodaju još samo da razmatraju izjednačavanje lokalnog referenduma s nacionalnim, ali izričito naglašavaju da nije riječ o nikakvim političkim igračima.

Također, osobito naglašavaju da 'Zelena akcija ni Pravo na grad neće podržati nijednog pojedinca ili političku opciju, pa ni one koji su počeli manipulirati njihovom pozicijom', a na Bandićevu izjavu da su 'prosvjedi u Varšavskoj jogurt revolucija', Celakoski je kazao 'da je to bedastoća i da Bandić već 20 godina lupa gluposti'.

Tomašević je kazao da je to 'nastavak denuncijacije civilnog društva i građanskih akcija', u što spadaju i glasine da plaćaju prosvjednike 30 kuna po satu.

GRAĐANI FINANCIRAJU SVOJU BORBU

'Takve glasine da smo plaćenici, smiješne su. Zelena akcija postoji više od 20 godina, dulje i od ove države, i dosad smo imali niz važnih projekata, a sličnih je podmetanja bilo i ranije, kad su bile osnovane udruge I mi imamo pravo na grad te Projekt Zagreb, pa su ubrzo nestale', podsjetio je Tomašević.

Aktivisti su istaknuli da su sve donacije kod zadnje akcije i prosvjeda zbog gradnje u Varšavskoj koje su primili od građana, a riječ je o 50.000 kuna, uredno evidentirane. Tomašević je zahvalio građanima i kazao da su financirani direktno od građana, što je novost u hrvatskom društvu.

Jedan od stanara Varšavske ulice Tomislav Lauc upozorio je da 'sve tužbe na upravnom sudu nisu riješene' i najavio da će 'novu tužbu predati na Ustavni sud, a, bude li trebalo, i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourgu'.

Također je zatražio prestanak policijske blokade, upozorivši da hitna pomoć i vatrogasci ne mogu do Varšavske, na što se žale i drugi stanari, koji cijelu situaciju smatraju najblaže rečeno apsurdnom, da ne spominjemo mnogo ružnije riječi koje su upotrijebili.

Treba li Bandić dati ostavku?