BALDASAR SE ISPRSIO

Bandićev učenik: Besplatni udžbenici od 2017. i u Splitu!

06.09.2016 u 13:41

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik i kandidat koalicije Milana Bandića u desetoj izbornoj jedinici Ivo Baldasar najavio je da će i drugi najveći hrvatski grad od iduće godine dijeliti besplatne udžbenike za djecu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Premda će se u međuvremenu dogoditi lokalni izbori, odnosno on možda izgubi gradonačelničku fotelju, Baldasar će projekt vrijedan 3,6 milijuna kuna uvrstiti u proračun za 2017. Za udžbenike za sve osnovce ipak neće biti novca jer bi prenapregnuti splitski proračun to stajalo desetak milijuna kuna

U svom predizbornom obraćanju novinarima Ivo Baldasar priznao je da ipak nema velikih ambicija na nedjeljnim izborima već da mu ova kampanja služi prije svega kao uvod u novu kandidaturu za gradonačelnika Splita

'Zastupnici i ministri iz Splita i Dalmacije dramatično su zanemarili kraj iz kojeg potječu i građane koji su im dali glas, dok Milan Bandić jako dobro razumije probleme gradonačelnika, prije svega onih iz velikih gradova. Zahtijevamo od buduće vlasti dodjelu ovlasti velikog grada, radikalnu decentralizaciju sredstava i ovlasti, a i ideja o izmještanju dijela ministarstava izvan Zagreba zvuči zanimljivo. Neprihvatljivo je da grad poput Splita doslovce nema izlaz na more, nema ingerencije nad svojim plažama i lučicama i glavnim prometnicama. Neka nam spuste ovlasti i sredstva za školstvo pa ćete vidjeti kako ima novca i za besplatne knjige i za brojne druge stvari', kazao je Baldasar.

Sviđa mu se Bandićeva ideja o uvođenju statusa odgajatelja za roditelja s troje i više djece, ali tvrdi da 'nitko još nije rekao koliko bi to državu koštalo'. Nitko, pa ni Bandić.

'Treba nam netko kalibra Tihomira Oreškovića'

Splitski gradonačelnik kaže da mu je prihvatljivo '90 posto zahtjeva koje je Most iznio pred dvije velike stranke za sklapanje koalicije', izuzev roka od 30 dana jer je u tako kratkom razdoblju nemoguće promijeniti brojne zakone. Smatra da je glavni hrvatski problem kako povećati proračune, i državne i lokalne, i to ne pomoću potrošnje nego realna rasta gospodarstva.

'Treba nam netko kalibra Tihomira Oreškovića koji bi se gospodarstvom bavio na nešto drugačiji način. Ministarstvo gospodarstva mora imati poseban status', smatra Baldasar.

Pohvalio se odličnim turističkim brojkama Splita koji je ove godine ponovno ostvario dvoznamenkast rast te se usprotivio ideji razvoja isključivo elitnog turizma. 'Elitni turizam vrlo brzo isprazni destinaciju i na koncu pojede sam sebe', kazao je.

Baldasara su iznenadili fizički napadi na predizbornim skupovima SDP-a u Rijeci i oko nje jer, priznaje, to je grad u kojemu bi najteže očekivao ovu vrstu 'debakla politike i civilizacijskog nazadovanja'.

'Apsolutno ne odobravam nasilje i solidariziram se s kolegama Obersnelom i Jovanovićem, pa i Milanovićem. S bivšim predsjednikom stranke apsolutno se ne slažem, ali napad nipošto ne odobravam', kazao je Baldasar i pozvao građane da 'budu oprezni s biranjem predstavnika SDP-a jer dosad za Split i Dalmaciju nisu napravili ništa'.