RUPA U BLAGAJNI

Bandićev minus na računu 450 mil. kuna

15.10.2009 u 11:42

Bionic
Reading

Zagrebački proračun za 2009. godinu završit će u deficitu od 450 milijuna kuna, pokazuje prijedlog rebalansa koji se priprema u gradskoj upravi, a koji bi trebao biti poslan u Gradsku skupštinu do kraja ovog tjedna

Prema informacijama Business.hr-a, na godišnjoj razini prihodi su ukupno podbacili 10 posto u odnosu na prvotno planiranih 8 milijardi kuna, odnosno za 800 milijuna kuna. Nakon što je u srpnju proračun srezan za 150 milijuna kuna, sada bi ga, za izjednačavanje s rashodovnom stranom, trebalo stanjiti za dodatnih 650 milijuna kuna, što je, kažu gradski financijaši, jednostavno nemoguće.

Meki rez

Jedan od načina za rezanje troškova je, između ostalog, smanjenjebožićnice 50 posto. Naime, prema kolektivnom ugovoru zaposlenima ugradskoj upravi, ustanovama i Holdingu, a ima ih oko 24 tisuće,zagarantirana je božićnica od 3000 kuna. Navedenim smanjenjem uproračunima Grada i Holdinga štedi se čak 60 milijuna kuna.

Maksimum do kojeg su u Uredu za financije uspjeli srezati troškove je 200 milijuna kuna jer se, kažu u gradskoj upravi, više jednostavno nema gdje uzeti niti štedjeti.

Tako bi se novim rebalansom proračun trebao zatvoriti na 7,65 milijardi kuna, a ostatak obveza koje treba podmiriti u iznosu 450 mil. kuna morat će se prebaciti na iduću godinu.

Manjak bi se mogao pokriti jedino prodajom gradske imovine, a takvu odluku gradonačelnik Milan Bandić još nije donio.

Za podbačaj prihoda najviše je kriva stagnacija građevinskih aktivnosti, što je dovelo do pada komunalnih doprinosa, administrativnih pristojbi te poreza na promet nekretnina i naknada. U prvih šest mjeseci ove godine Zagreb je bio u deficitu od 277 mil. kuna, a u drugom polugodištu došlo je do još većeg pada prihoda od poreza na dohodak i prireza zbog smanjenja plaća te većeg broja nezaposlenih.

Neki ekonomisti već su prilikom donošenja proračuna za 2009. upozoravali kako je nerealno raditi planove budžeta na temelju projekcije rasta BDP-a od 4 posto, a procjene govore da bi do kraja godine mogao pasti 5,5 posto.

Uz veliki pad prihoda, glomazni administrativni aparat gradonačelnika Bandića nije se baš iskazao u rezanju troškova. Kako i sami priznaju u Poglavarstvu, ne može se baš puno uštedjeti na 'sokovima, novinama i telefonima'. I dalje se zapošljavaju novi ljudi, osnivaju se i opremaju novi uredi, a primjerice sredstva za službena putovanja u srpanjskom rebalansu još su bila i povećana.

Za plaće zaposlenih izdvaja se na godišnjoj razini 1,6 mlrd. kuna, no Bandić je zabranio da se u njih dira, jednako kao i u socijalna prava. Uskoro bi trebali početi pregovori o plaćama zaposlenih u gradskoj upravi koje bi, sukladno rastu plaća u zagrebačkom gospodarstvu, mogle rasti maksimalno 2,4 posto, a ne 5,4 posto kao što je to bilo ove godine.