tvrdi da ima plan

Bandić: Zagreb će biti prvak u odvojenom prikupljanju otpada

  • Autor: M. Š./Hina
  • Zadnja izmjena 20.11.2017 13:22
  • Objavljeno 20.11.2017 u 13:22
Milan Bandić prezentira kako odvajati otpad

Milan Bandić prezentira kako odvajati otpad

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je u ponedjeljak u Gradskoj skupštini da će Zagreb prvi u Hrvatskoj donijeti plan za gospodarenje otpadom i bit će prvi u odvojenom prikupljanju otpada

Bandić je novinarima u Gradskoj skupštini, gdje se održava tematska sjednica o uspostavi sustava gospodarenja otpadom, komentirao prosvjed udruga Zelena akcija i Uzor, koje su uoči sjednice ustvrdile da Zagreb u vezi otpada sve radi "zbrda-zdola".

Bandić je odbacio takvu ocjenu i poručio da Grad poštuje zakone i proceduru.

"Država je početkom siječnja donijela Plan za gospodarenje otpadom, mijenjala ga je u petom mjesecu. Zagreb radi na svom planu za gospodarenje otpadom, koji će u ožujku biti upućen u Gradsku skupštinu. Mi radimo svoj posao, ništa drugo", rekao je Bandić.

  • +3

Milan Bandić prezentira kako odvajati otpad

Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Na pitanje hoće li Zagreb do veljače biti spreman na novi način prikupljanja otpada i odlaganja, Bandić je naglasio da je Zagreb prvi u Hrvatskoj napravio sanaciju odlagališta otpada Jakuševec po najmodernijoj svjetskoj tehnologiji.

"Nitko u Hrvatskoj to nije napravio, osim Zagreba gdje tamo proizvodimo dva megavata struje otplinjavanja", rekao je zagrebački gradonačelnik dodavši kako je Zagreb jedini u Hrvatskoj napravio pročiščivać otpadnih voda.

"Zagreb će prvi donijeti plan za gospodarenje otpadom i prvi smo uputili tu odluku u javnu raspravu. Za sada imamo po Agenciji za zaštitu okoliša 27,65 posto odvojenog otpada, naš centar za gospodarenje otpadom ima podatke o 32,6 posto. Uspoređujemo podatke, znači to je oko 30 posto", kaže Bandić.

Istaknuo je da će do kraja 2020. godine obveza Grada Zagreba po standardima koji su preuzeti s ulaskom u EU, biti 50 posto odvojenog otpada, pa će i u tome biti prvi u Hrvatskoj.

"Ne vidim mjesta nikakvoj panici. Osigurat ćemo s ekološkom infrastrukturom dovoljno posuda svih razina, i na planu 15 reciklažnih dvorišta plus pet do proljeća iduće godine, 700 'zelenih otoka' za sada, do Nove godine 1000 'otoka' i sve će biti u skladu s propisima, zakonom i tempom koje nameće zakon. Zagreb će ponovno biti prvi", poručio je Bandić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!