'nađite jednu izjavu...'

Bandić tvrdi da nikad nije govorio o tramvaju do zračne luke, provjerili smo govori li istinu

03.06.2019 u 16:55

Bionic
Reading

'Vi ne razumijete da ja nikad nisam govorio o tramvaju. Ne znam odakle vam sve te ideje. Govorio sam o tračničkoj vezi. Pričekajte, nemojte šlogati. Vi šlogate, kao Romkinja na dlan. Nikad nisam rekao tramvaj - tračnička brza veza. Kako se kaže na hrvatskom S-Bahn - laka željeznica. Nađite jednu moju izjavu gdje sam govorio o tramvaju', odlučno je novinarima očitao bukvicu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon što je upitan o mitskom projektu povezivanja Zračne luke Franjo Tuđman sa Zagrebom. Ispada da su novinari izmislili da je riječ o tramvaju, no Bandić demantira sam sebe

Naime, još 2017. krenule su konkretne pripreme za gradnju tramvajske pruge koja bi trebala povezati centar Zagreba s Velikom Kosnicom i Zračnom lukom Franjo Tuđman.

Polazna stanica trase duge 11 kilometara bila bi na Kvaternikovu trgu.

Tada je predstavljen i dokument pod nazivom 'Izrada projektno-tehničke dokumentacije u svrhu izgradnje nove tramvajske pruge'.

Gradonačelnik je održao konferenciju za medije - a riječ je o 13. svibnja 2017. - kako bi predstavio inicijalni dio projekta.

'Radnička cesta punog profila sa nadvožnjakom i podvožnjakom na Žitnjaku - Petruševec, koja će biti gotova do konca godine, bit će najljepša prometnica, a zagrebački tramvaj koji će voziti s Kvatrića do Zračne luke značit će nešto novo u prometu grada i dodatno pozicionirati Zagreb na karti europskih metropola, baš kao i kongresni centar koji se projektira,' rekao je tada Bandić.

  • +8
Milan Bandić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Svaki glavni grad koji nema zračnu luku, kvalitetnu, koji nema kontakt zračne luke sa centrom ili U-Bahn ili S-Bahn, tračnički promet, nije istinska europska metropola', dodao je tada Bandić spomenuvši famozni 'S-bahn' iako je u svim materijalima bila riječ o tramvajskoj pruzi.

Postoje i fotografije njega ispred informativno-reklamnih panoa koje je Grad napravio u tu svrhu i na kojima je prikazano vozilo zagrebačkog tramvaja, a ne 'S-Bahna', kako prelazi preko Domovinskog mosta kojim bi tramvaj na toj strani grada premostio Savu na putu prema zračnoj luci.