MAKSIMIR ILI KAJZERICA

Bandić: Referendum o stadionu će proći

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 28.10.2009 12:41
  • Objavljeno 28.10.2009 u 10:05
bandić skupština moli

bandić skupština moli

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Sandra Šimunović

Gradske financije su stabilne, proračun se puni planiranim tempom i nikakvih poskupljenja komunalija ni ove ni iduće godine neće biti, kazao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine na kojoj će se, između ostalog, odlučivati o drugom rebalansu proračuna i referendumu o stadionu

ZAGREB - Podsjetimo, proračun je lani planiran na osam milijardi kuna, prvim rebalansom u srpnju smanjen je za 150 milijuna kuna, a sutra će pred skupštinare doći novi prijedlog proračuna, rebalansiranog za dodatnih 165 milijuna kuna, što, prema nekima, prvenstveno oporbi, nije dostatno jer je rupa u njemu puno veća. Međutim, gradski oci tvrde da bi on sada trebao biti zatvoren.

'Proračun od 7,612 milijardi kuna, kakav sad predlažemo, održiv je jer se puni po dinamici od prošle godine i presretan sam da se tako puni u ovim uvjetima. Prošlogodišnji proračun iznosio je 7,5 milijardi kuna.

Grad Zagreb je likvidan, a na žiroračunu svaki dan ima 100 milijuna kuna za financiranje svojih tekućih potreba. Prihodi i rashodi su uravnoteženi i nema nikakvih većih problema', naglasio je gradski ministar financija Slavko Kojić koji je, kao i Bandić, uvjeren da će rebalans proračuna u skupštini ipak proći, unatoč disonantnim tonovima koji su se, uz očekivane iz redova opozicije, mogli čuti i od dijela SDP-ovih zastupnika.

Gradski oci priznali su da postoje određeni problemi u poslovanju Holdinga, zbog čega je zatražena kreditna pomoć od banaka. 'U deset godina napravljeno je sve ono što se nije napravilo u 30 godina prije toga. Dosad smo napravili malo više od plana i zato ćemo iduće godine napraviti malo manje', rekao je Bandić. 

'Kolegama koje zidove boje u crno mogu samo poručiti da više rade, a manje manekenskih intervjua daju. Problemi s Holdingom postoje, jučer sam imao tamo sastanak, slijede uštede i racionalizacije, a onda ćemo dignuti kredit. Po tom pitanju, obavio sam i razgovore s tri najveće banke', dodao je Bandić.

Premda je još do prije nekoliko mjeseci tvrdio da će na referendumu o novom/starom gradskom stadionu uz lokaciju ključna biti i cijena, Bandić je sada okrenuo priču i navodi da će se referendumsko pitanje samo odnositi na lokaciju Maksimir ili Kajzerica. Ovaj Bandićev potez uopće ne začuđuje, budući da međunarodni natječaj na kojem bi se odredila cijena novog stadiona nikad nije ni raspisan, a referendum bi se trebao dogoditi 22. studenog.  

'Uopće ne sumnjam u gradske zastupnike i nisam skeptičan po pitanju referenduma', zaključio je Bandić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi