prgovori nakon blagdana

Bandić povećava plaće vatrogascima, odgajateljima, kulturnjacima, gradskim službenicima...

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2019 19:29
  • Objavljeno 30.12.2019 u 17:05
Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je četiri dodatka kolektivnim ugovorima

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisao je četiri dodatka kolektivnim ugovorima

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Sindikati službenika i namještenika, radnika u kulturi, vatrogasaca i radnika u predškolskom odgoju u ponedjeljak su sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem potpisali četiri dodatka kolektivnim ugovorima, a pregovori za novi kolektivni ugovor počinju nakon blagdana

Dodatci kolektivnim ugovorima odnose se na 11.524 djelatnika kojima se povećava osnovica plaće za 2,9 posto. Definirani su i regres te božićnica u iznosu po 1250 kuna, dok će se jubilarne nagrade isplaćivati u visini neoporezivog iznosa do 31. ožujka iduće godine.

Aneksi na snagu stupaju 1. siječnja, a tada kreću i daljnji pregovori, najavila je zamjenica gradonačelnika Olivera Majić na potpisivanju u Gradskoj upravi, naglasivši da se ovaj Kolektivni ugovor (KU) smatra najboljim primjerom u Hrvatskoj.

Predstavnici sindikata potpisali su 12. dodatak KU-u za službenike i namještenike u gradskim upravnim tijelima, 10. dodatak za zaposlene u predškolskim ustanovama, peti dodatak za zaposlene u ustanovama kulture te 11. dodatak za zaposlene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP).

Povećana osnovica u 2020. godini za zaposlenike gradskih upravnih tijela iznosit će 5431,30 kuna, za djelatnike JVP-a 4235,75 kuna, za one u predškolskim ustanovama 4272,31 kuna, a za djelatnike u kulturi u 138 ustanova 4186,22 kuna.

Sindikati: Novi Kolektivni ugovor donijeti do 31. ožujka

Predstavnici sindikata uglavnom su zadovoljni potpisanim dodacima, ali se i slažu da je potrebno donijeti novi KU do 31. ožujka iduće godine.

"Očekivali smo i 'darak', odnosno nagradu onima kojima su doista puno radili i zalagali se. Dio smo kurikularne reforme i to smo očekivali. Moramo sklopiti novi KU i voljela bih na sadašnjim temeljima doraditi elemente koji bi mu donijeli kvalitetu", rekla je predsjednica Sindikata radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Božena Strugar.

Vlado Korbar iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika istaknuo je da je u sadašnjem KU dobro što je svake godine u određenom postotku rasla osnovica temeljem podataka gradskog Odjela za statistiku te u skladu s rastom plaća u gospodarstvu. Potrebnim smatra zadržati kvalitetne stvari iz KU-a i uskladiti ga s KU-om za državne namještenike.

Predsjednik Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ivica Trubić rekao je da je današnje potpisivanje korekcija visine osnovice te da očekuju poziv na razgovore za novi KU, dok je Ivo Stakić iz Sindikata vatrogasaca Grada Zagreba istaknuo da druga materijalna prava očekuju potpisom novog KU-a, kao i povišicu.

Bandić: Odmah nakon blagdana počinju pregovori o novom KU

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić izrazio je zadovoljstvo potpisanim dodacima.

"Mi ćemo odmah nakon novogodišnjih blagdana pristupiti pregovaranju novog Kolektivnog ugovora sukladno zakonu. Dijelimo optimizam da ćemo to napraviti na obostrano zadovoljstvo, sukladno mogućnostima Grada", najavio je Bandić te se svima zahvalio na strpljenju.

Radnici u Zagrebačkom holdingu prošli su tjedan dobili novi kolektivni ugovor za iduće četiri godine, kojim im se povećava osnovica za plaće za 5,8 posto, isplatit će im se neoporezivi iznos za različite vrste materijalnih prava, nagrada do 5000 kuna godišnje i 416 kuna mjesečno za prehranu.

Isti kolektivni ugovor potpisali su i radnici Vodoopskrbe i odvodnje, ZET-a i Zagrebačkog velesajma, koji više nisu dio Zagrebačkog holdinga.

Božić i Novu godinu čitateljima tportala čestitaju Davor Gobac, Boris Vujčić, Sunčana Glavak, Renato Petek…

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!