POGRANIČNO PODRUČJE

Bandić pomirio Hercegovce i Dalmatince

08.01.2010 u 15:37

Bionic
Reading

Mjesta uz granicu s Hercegovinom, Metković, Vrgorac i Imotski, glasat će za Milana Bandića. Iako postoje stalni animoziteti prema Hercegovcima, gotovo je sigurno da će dva dalmatinska mjesta uz granicu, ako ne i sva tri, glasati za Hercegovca Bandića

U prvom krugu izbora Bandić je pobijedio u Jambovom Metkoviću, gdje je osvojio 31,17 posto, a Josipović 18,19 posto. U Imotskom je bio drugi, iza Andrije Hebranga, s osvojenih 21,1 posto glasova, a Josipović je osvojio jedva osam posto. Bandić je u pograničnom pojasu najgore prošao u Vrgorcu, gdje je uvjerljivo pobijedio Ivo Josipović, a on zauzeo četvrto mjesto, iza Dragana Primorca i Andrije Hebranga.

Uoči drugoga kruga vlada nezainteresiranost za nedjeljne izbore, ali osjeća se mobilizacija desnog biračkog tijela koje će nedvojbeno izići na izbore da bi dalo glas Milanu Bandiću. Anketa na portalu Radio Imotskog pokazuje premoć Milana Bandića i daje mu oko 63 posto glasova, a Josipoviću 25 posto, dok ostatak anketiranih neće izići na izbore. Prema riječima Ivana Glavote, predsjednika HČSP-a Imotski i dobrog poznavatelja lokalnih političkih prilika, Bandić će u Imotskoj krajini osvojiti 60 posto glasova. No taj omjer od 60:40 ne odnosi se na sam grad Imotski, u njemu je situacija 50:50, navodi Glavota i kaže da u samom gradu postoji vrlo solidna ljevica, koju čine HNS, SDP i Gotovčevi liberali, a ona će zasigurno glasati za Josipovića.


Ivan Glavota iz HČSP-a
Metkovci su sigurni da će Bandić pobijediti u njihovom gradu i u drugom krugu, jer se Stipe Gabrić Jambo ozbiljno zauzeo za Bandića i vodi mu kampanju u dolini Neretve.

Grad s najviše netrpeljivosti između domaćeg stanovništva i glasača iz Hercegovine je Vrgorac, gdje su ti odnosi kulminirali na prošlim lokalnim izborima, a najvjerojatnije će se odraziti i na predsjedničke izbore i tu će Bandić dobiti znatno manju potporu nego u Imotskom i Metkoviću. U Vrgorcu je Josipović uvjerljivo pobijedio u prvom krugu, no u drugome je sve moguće, čak i da se situacija promijeni u blagu premoć Milana Bandića, jer nekoliko visoko pozicioniranih Bandićevih suradnika je iz Vrgorca i moglo bi utjecati na glasače.

Josipović je po uzoru na Stjepana Mesića kampanju započeo u Vrgorcu, što neki drže znakom pobjede, no Josipović je tamo održao i drugi predizborni skup između dva kruga, pa je Vrgorac među rijetkim gradovima u Dalmaciji koje je Josipović posjetio dva puta, s time što valja naglasiti da je drugi Josipovićev skup bio najposjećeniji predizborni skup uopće.

Ono što je zajedničko za sva tri grada u pograničnom pojasu je slab interes za predsjedničke izbore i većini birača je gotovo svejedno što je Josipović Dalmatinac, a Bandić Hercegovac.