KAMPANJA IZ 2009.

Bandić o SDP-ovu dugu: Di su pare?

09.02.2018 u 12:21

Bionic
Reading

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, komentirao je situaciju vezanu za presudu Visokog trgovačkog suda prema kojoj SDP treba platiti za njegovu kampanju 2009. godine s kamatama i sudskim troškovima skoro 10 milijuna kuna

'Riješio sam ja to, to više nije moj problem. Kada me iz SDP-a nisu htjeli podržati kao kandidata za predsjednika države, tada sam i napustio stranku. Iza toga nisam imao s njima kontakt o toj temi, a ni inače.

Kolege iz bivše stranke, koju sam i ja djelomice stvarao, to su moji učenici. Ponekad učenici nadmaše učitelja, ponekad ostanu na razini učitelja, a ponekad ne nadmaše učitelja. Što im se događa, to vi znate bolje od mene', kazao je Bandić prenosi Zagreb.info.

Nije želio komentirati tko je kriv za tu situaciju jer kako je rekao nije njegov problem.

'Čiji je to dug? Ja bih samo postavio pitanje di su pare? Ja nemam veze s parama Još jednom ponavljam – Di su pare?, upitao je Bandić.

Podsjetimo, Televizija Sljeme je, nad kojom je u međuvremenu otvoren stečaj, podsjetimo, dobila presudu po kojoj joj SDP treba podmiriti 4,3 milijuna kuna glavnice, a tome treba pridodati i kamate i sudske i tako se stiglo do skoro 10 milijuna. Danas je, inače, posljednji dan za dogovor između SDP-a i Ljubičića jer presuda s današnjim danom postaje izvršna.

Ljubičićeva televizija ugovorom iz lipnja 2009. godine preuzela je podmirivanje dugova za kampanju, a istodobno je potpisan ugovor o cesiji između Designsystema, Televizije Sljeme i zagrebačke organizacije SDP-a, kojim se trošak kampanje prebacuje na SDP Zagreb.

Ugovor o cesiji potpisala je u ime SDP-a Jelena Pavičić Vukičević, tadašnja tajnica stranačke organizacije. U rujnu 2010. Televizija Sljeme tražila je od SDP-a da podmiri 4,3 milijuna kuna troška Bandićeve kampanje. U tom iznosu je tražen povrat novca koji je potrošen za zakup medijskog prostora, za plaćanje televizijskih i drugih reklama u drugom krugu Bandićeve kampanje.

Kampanju je medijski osmišljavala tvrtka Designsystem Borisa Maleševića, koji je bio dugogodišnji suradnik SDP-a. Narudžbu i zakup spotova ona je pak povjerila tvrtki Advans, a na kraju je plaćanje preuzela Televizija Sljeme.

Milan Bandić održao konferenciju za medije na temu Akti gradonačelnika Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Nedugo nakon toga Bandić i društvo napuštaju SDP, a Zoran Milanović odbija platiti Bandićevu kampanju i stvar završava na sudu. U prvom stupnju SDP je dobio spor, ali ga je izgubio u žalbenom postupku na Visokom trgovačkom sudu.

Prije nekoliko dana  predsjednik SDP-a Davor Bernardić s Bandićem je snimljen na proslavi rođendana gradskog vijećnika u Svetom Ivanu Zelini i šefa tamošnjeg ogranka Bandićeve stranke Dalibora Bastaleca.

Bernardić, je pitanje 'Di su pare?' uputio premijeru Andreju Plenkoviću na posljednjem aktualnom Sabora tražeći od njega da objasni zašto je ukinuta istoimena, popularna humoristična stranica na Facebooku.