POČELI PREGOVORI

SDP se hvata za slamku spasa: Milijunski dug platit će na rate?

08.02.2018 u 14:46

Bionic
Reading

SDP, kojem zbog izgubljenog sudskog spora sutra prijeti blokada, započeo je razgovore s predstavnicima Televizije Sljeme i Slobodana Ljubičića

Prema presudi Visokog trgovačkog suda, SDP je Ljubičiću zbog dugova iz Bandićeve kampanje 2009. godine dužan platiti gotovo 10 milijuna kuna. Televizija Sljeme je, nad kojom je u međuvremenu otvoren stečaj, podsjetimo, dobila presudu po kojoj joj SDP treba podmiriti 4,3 milijuna kuna glavnice, a tome treba pridodati i kamate i sudske i tako se stiglo do skoro 10 milijuna.

Kako bi izbjegli ovrhu i blokadu rada stranke, SDP se odlučio na razgovore s Ljubičićem. Neslužbeno doznajemo da se ide prema rješenju i dogovoru o obročnoj otplati, a u SDP-u uvjeravaju da poslovanje stranke neće biti ugroženo.

  • +19
SDP u problemima Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Hoće li se dogovor i službeno postići, moglo bi se znati sutra. Za ujutro je najavljena i sjednica Predsjedništva SDP-a na kojoj će jedna od tema biti i ovrha.

Ljubičićeva televizija ugovorom iz lipnja 2009. godine preuzela je podmirivanje dugova za kampanju, a istodobno je potpisan ugovor o cesiji između Designsystema, Televizije Sljeme i zagrebačke organizacije SDP-a, kojim se trošak kampanje prebacuje na SDP Zagreb.

Ugovor o cesiji potpisala je u ime SDP-a Jelena Pavičić Vukičević, tadašnja tajnica stranačke organizacije. U rujnu 2010. Televizija Sljeme tražila je od SDP-a da podmiri 4,3 milijuna kuna troška Bandićeve kampanje.

U tom iznosu je tražen povrat novca koji je potrošen za zakup medijskog prostora, za plaćanje televizijskih i drugih reklama u drugom krugu Bandićeve kampanje. Kampanju je medijski osmišljavala tvrtka Designsystem Borisa Maleševića, koji je bio dugogodišnji suradnik SDP-a. Narudžbu i zakup spotova ona je pak povjerila tvrtki Advans, a na kraju je plaćanje preuzela Televizija Sljeme.

Nedugo nakon toga Bandić i društvo napuštaju SDP, a Zoran Milanović odbija platiti Bandićevu kampanju i stvar završava na sudu. U prvom stupnju SDP je dobio spor, ali ga je izgubio u žalbenom postupku na Visokom trgovačkom sudu.