DAN POSLIJE POŽARA

Bandić na Jakuševcu: Ne širite lažne glasine, nikome se ništa nije dogodilo! Vjetar je mogao doći i do moje zgrade

25.07.2019 u 15:42

Bionic
Reading

U pratnji vatrogasnog zapovjednika Siniše Jembriha, glasnogovornika Zagrebačkog holdinga Tomislava Jurića i direktora Nastavnog zavoda Andrija Štampar Zvonimira Šostara, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić obišao je odlagalište otpada Jakuševac na kojemu je jučer buknuo požar

'Drago mi je da se nikome ništa nije dogodilo. Vatrogasci su ponovo pokazali da su najbolje opremljeni u Hrvatskoj. Zdravlje ljudi je u redu. Svi oni koji su govorili da će doći do havarije, molim vas da ne uznemirujete javnost informacijama da je plinsko postrojenje 500 metara dalje. Ne širite lažne glasine. Taj vjetar mogao je doći i do Bužanove', rekao je Bandić u uobičajeno rastrzanom monologu.

Po tko zna koji put zagrebački je gradonačelnik najavio i izgradnju postrojenja za preradu recikliranog otpada. 'Konačno je došlo vrijeme da riješimo treću sastavnicu zagrebačkog gospodarenja otpadom. Ako je prije 30 godina Hundertwasser mogao u Beču, možemo i sada mi napraviti energanu u Zagrebu. Hvala Bogu da sada imam dovoljno ruku u Saboru i da mogu neke stvari postaviti na pravo mjesto', rekao je Bandić dodavši kako taj projekt dosad nije realiziran zato jer za svojih šest mandata nije imao odgovarajućega sugovornika u Vladi.

Prije 12 godina je s tadašnjom ministricom Mirelom Holy 'sve dogovorio', no ona je kasnije dala ostavku, napomenuo je.

  • +5
Milan Bandić na Jakuševcu nakon požara Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Izrazio je uvjerenost da će ova Vlada, ako potraje u svom drugom i njegovom sedmom mandatu riješiti ovaj problem. Uvjeren sam da će ova Vlada, ukoliko je budem kvalitetno podupirao, a podupirem je, vidite da ništa ne tražim osim projekata, a jedan od projekata će biti i to riješiti taj problem u svom drugom, a u mome sedmom mandatu, ustvrdio je Bandić koji je novinare pitao jesu li gledali 'Kuma', a potom dodao:

'Ja sam napravio šestero djece, a na putu sam da napravim i sedmo. Ja sam bogat čovjek. Govorim o životu. Neće meni netko tko nije napravio nijedno dijete nečemu učiti.'

Zvonimir Šostar ponovio je da nije bilo nikakvog povećanja čestica opasnih po ljudsko zdravlje, dok su PM čestice već ujutro bile u granicama normale. 'Požar je bio velik, normalno je da u zraku bude povišena količina letećih čestica. Ne preporučujemo kretanje u blizini, posebno starijima i maloj djeci, ali tko šeće djecu uz odlagalište otpada', retorički se zapitao Šostar.

Gradonačelnik Bandić dodao je kako će Zavod nastaviti s nadgledanjem kakvoće zraka i da će o tome obavijestiti građane.

  • +41
Požar na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba Siniša Jembrih ocijenio je velikim opseg ovoga izvanrednoga stanja. 'Prvi put u povijesti na intervenciju su pozvana sva navalna vozila na području grada Zagreba, 60 vozila i preko 200 vatrogasaca', podsjetio je dodavši kako je logistički to bila jedna od najvećih operacija u gradu.

Smatra kako je 60 vatrogasaca i 30 vozila zagrebačkoga Holdinga jedna cijela vojska. Izdimljavanje požarišta prekinuto je oko 11 sati prijepodne, a na požarištu će još ostaviti tri do četiri vozila kako bi provjerili da se požar negdje nije sakrio, dodao je.

Požar se vrlo brzo proširio na površinu 70 puta 80 metara i tri do četiri metara dubine, napomenuo je dodavši kako je otovoreni plamen ugašen u 22,28 sati pa je odmah nakon toga počelo raskapanje.

Glasnogovornik Zagrebačkog Holdinga Tomislav Jurić naglasio je kako su na terenu bile sve raspoložive postrojbe za izvanredna stanja, a na požarištu su djelovale kao ispomoć. "Grad Zagreb je demonstrirao kako je vrlo dobro organiziran orkestar, pogotovo u ovoj dimenziji povezanosti hitnih i komunalnih organizacija na području grada", naglasio je Jurić i najavio kako će sve komunalne usluge u gradu Zagrebu nastaviti sa neprekidnom realizacijom.