POŽAR NIJE UGAŠEN

Pazite se, razina lebdećih čestica u zraku zbog požara na Jakuševcu odletjela je u nebo

25.07.2019 u 10:16

Bionic
Reading

Reciklažno dvorište Jakuševec još uvijek gori, a vrijednost lebdećih čestica manjih od 10 mikrometra, koje se udišu zajedno sa zrakom i prodiru u pluća, jutros u 9 sati na mjernoj postaji Zagreb3 kod Sajmišne ceste iznosila je čak 365,72 mikrograma po metru kubičnom. Za usporedbu, jučer u 18 sati, prije izbijanja požara, vrijednost lebdećih čestica bila je 14,77

Trenutno se na Reciklažnom dvorištu Jakuševec provodi raskopavanje terena i dogašivanje, a preporuka je Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" da se izbjegava nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

U gašenju koje je trajalo cijelu noć sudjelovalo je više od 170 vatrogasaca iz Vatrogasnih postaja Centar, Novi Zagreb, Žitnjak i Dubrava i više od 25 dobrovoljnih vatrogasnih društava s 50 vozila. Na mjestu događaja bile su sve žurne službe kao i podružnice Zagrebačkog holdinga Čistoća, Vodoopskrba i odvodnja i Zagrebačke ceste.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ u srijedu navečer odmah su izašle na mjesto događaja. Na dvjema je lokacijama uz samo požarište, te u naselju Jakuševec provedeno mjerenje parametara: CO, CO2, So2, NOX i formaldehida zbog sumnje u onečišćenje zraka te su također izuzeti uzorci zraka na dodatne kemijske analize.

  • +21
Požar na Jakuševcu normaliziran, Novi Zagreb i dalje u gustom dimu Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Na stalnoj postaji za mjerenje kakvoće zraka Zagreb 3 tijekom noćnih sati, od ponoći do šest sati ujutro, zabilježene su povišene vrijednosti parametra PM10, kao posljedica taloženja izgorjeloga materijala.

U tijeku su daljnja mjerenja, a o rezultatima će javnost biti pravovremeno obaviještena, izvijestili su iz Ureda za upravljanje u hitnim situacijama koji prenosi i preporuku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" da se izbjegava nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban

Također, obavještavaju se osobe slabog zdravlja i osjetljive osobe da smanje ili odgode zahtjevne aktivnosti na otvorenom. Općoj populaciji savjetuje se pak da razmisle o smanjenju ili odgode zahtjevne aktivnosti na otvorenom, ako imaju simptome kao što su kašalj i iritacija grla.

Požar na Jakuševcu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Dojavu o požaru zagrebačka policija primila je jučer oko 19,20 sati, a gusti dim ubrzo se nadvio nad požarištem i bio je vidljiv iz svih dijelova grada.

Onečišćenje zraka - najveći ekološki rizik za zdravlje

Većina zemalja članica EU-a ne poštuje europske propise o onečišćenju zraka, koje predstavlja najveći ekološki rizik za zdravlje i koje svake godine uzrokuje oko 400 tisuća preuranjenih slučajeva smrti te troškove u visini od više stotina milijardi eura.

'Mjerama EU-a za zaštitu ljudskog zdravlja od onečišćenja zraka nije ostvaren očekivani učinak. Onečišćenje zraka svake godine u EU-u prouzroči oko 400.000 slučajeva preuranjene smrti i vanjske troškove povezane sa zdravljem u visini od više stotina milijardi eura', stoji u prošlogodišnjem izvješću Europskog revizorskog suda.

Revizori ističu da su lebdeće čestice, dušikov dioksid i prizemni ozon onečišćujuće tvari u zraku odgovorne za većinu slučajeva preuranjene smrti te da su stanovnici gradskih područja posebno izložena skupina.