ODLAGALIŠTE OTPADA

[FOTO/VIDEO] Miris paljevine osjećao se u cijelom Zagrebu, evo što pokazuju nova mjerenja zagađenja zraka nakon požara

24.07.2019 u 20:05

Bionic
Reading

Intervencijom 130 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s 45 vatrogasnih vozila više nema otvorenoga plamena u požaru na reciklažnom dvorištu Jakuševec, izvijestio je u srijedu navečer Ured za upravljanje u hitnim situacijama

Lokaliziran je požar na zagrebačkom Jakuševu. Zrak nije onečišćen, a dim se tijekom noći osjetio u cijelom gradu.

Trenutno se otpad raskapa kako bi voda u potpunosti došla do vatre. Vatrogasci će na terenu ostati do kraja dana, a mjerenje se najavljuje svakih šest sati.

Noćas u 00:16 sati primljena je informacija od UUHS-a da su djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' izvršili mjerenja vlastitim uređajima na mjestu požara i u naselju Mičevec (vjetar je skrenuo dim te umjesto prema Utrinama krenuo je prema naselju Mičevec).

Prema preliminarnim rezultatima nisu pronađene štetne čestice u zraku. Pristupilo se prekopavanju požarišta strojevima. Otvoreni plamen se pojavljuje na momente zbog prekopavanja i isti se odmah gasi. Dio vatrogasnih snaga se vratio u baze.

  • +21
Požar na Jakuševcu normaliziran, Novi Zagreb i dalje u gustom dimu Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Prema informacijama od HMP-a nema ozlijeđenih osoba.

Intervencijom 130 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s 45 vatrogasnih vozila više nema otvorenoga plamena u požaru na Reciklažnom dvorištu Jakuševec, izvijestio je u srijedu navečer Ured za upravljanje u hitnim situacijama. Osim službenika PU Zagrebačke i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na terenu se nalaze i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje te Hrvatske elektroprivrede, navodi Ured i dodaje kako požar ne predstavlja ugrozu za stanovništo. Potpuno gašenje požara, ističe, očekuje se tijekom jutarnjih sati.

Požar je zahvatio sto metara četvornih odbačenog namještaja, visine i do desetak metara, pa su se vatrogasci i cijelu noć borili s vatrom iz koje suklja gusti dim vidljiv sa šireg gradskog područja.

  • +41
Požar na Jakuševcu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

Županijski centar 112, koji je dojavu o požaru na reciklažnom dvorištu Jakuševec zaprimio u 19,15 sati, i izvijestio je gori odbačeni namještaj te da nema ozlijeđenih osoba.

Veći požar posljednji put na Jakuševcu se dogodio prije 17 godina kada je u kolovozu 2002. planulo u spalionici opasnog otpada PUTO, Izgorio je tada veći dio skladišta i oko sto tona opasnog otpada.

Požar na Jakuševcu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL