požar na jakuševcu

Stručnjak Zagrepčanima: Zatvorite prozore ili idite izvan grada

25.07.2019 u 14:00

Bionic
Reading

Kemičar i toksikolog Franjo Plavšić objašnjava kako je zbog visoke razine ozona moguće žarenje u grlu i kašalj te dodaje kako ne postoji opasnost od većih oboljenja

'Puno gori problem je pad kvalitete života. Čim osjetite neugodne mirise, kvaliteta života je automatski smanjena. Problem je bio i u tome što nije bilo mogućnosti da se ljudi upozore da zatvore prozore i vrata te im je taj zrak ušao u njihov prostor', objasnio je kemičar i toksikolog Franjo Plavšić za 24 sata.

Dodaje kako se ne može sa sigurnošću utvrditi kada će se zrak rasčistiti jer to, kako navodi ovisi o vjetrovima i o tome koliko brzo će vatrogasci uspjeti sanirati požarište obzirom da ono još uvijek mjestimice gori, 'a bilo bi dobro i da padne obilna kiša'.

Požar na Jakuševcu Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ističe kako će stvarni nalazi o kvaliteti zraka biti poznati tek nakon što se pepeo slegne te savjetuje građane da zatvore prozore i ostanu u zatvorenom prostoru ili odu izvan grada.

  • +21
Požar na Jakuševcu normaliziran, Novi Zagreb i dalje u gustom dimu Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Zasada nisu otkrivene štetne čestice u zraku kako je pokazalo preliminarno istraživanje koje su proveli djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' oko ponoći na požarištu i u naselju Mičevec jer je tamo dim skrenuo.

No, na stranici Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada stoji kako je u jugoistočnom dijelu Zagreba u 8 ujutro izmjeren vrlo visok indeks ozona (O3), a prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda vrijednosti letećih čestica (PM10) su od 11 sati u srijedu do 9 sati u četvrtak porasle više od 10 puta, a trenutno su u padu.

Požar koji je u srijedu poslijepodne buknuo na Jakuševcu je pod kontrolom. Ministarstvo unutarnjim poslova priopćilo je da se požarište prekopava strojevima te da se na trenutke pojavi otvoreni plamen kojeg vatrogasci odmah gase. Nakon dojave o požaru, na zagrebačko odlagalište otpada stiglo je 51 vatrogasno vozilo s čak 152 vatrogasca iz JVP-a Zagreb i brojnih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Zagreba i Zagrebačke županije.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban