TEŠKA VREMENA

Bandić i sindikati dogovorili rezanje prava iz kolektivnih ugovora

25.01.2013 u 13:21

Bionic
Reading

Grad Zagreb je sa sindikatima, koji predstavljaju oko 10.000 zaposlenika, potpisao sporazum o provedbi kolektivnih ugovora gradskih službenika i namještenika u 2013. godini

Prema popisanom sporazumu dogovoreno je, nakon dva mjeseca pregovaranja, devet ključnih stvari.

'Osnovica za izračun plaća ostala je na razini 2012. godine, uskrsnica u naravi u visini od 400 kuna, regres za godišnji 1.000 kuna, dar za dijete 600 kuna, božićnica 500 kuna, jubilarne nagrade isplaćivat će se u visini neoporezivog dijela, pomoć u slučaju smrti zaposlenika u visini 7.500 kuna i troškova pogreba najviše do dvije tisuće kuna, pomoć u slučaju smrti supružnika tri tisuće kuna, otpremnina za odlazak u mirovinu kako je utvrđeno kolektivnim ugovorima (tri prosječne neto plaće isplaćene po djelatniku u gospodarstvu grada Zagreba za razdoblje siječanj – kolovoz 2012)', kazao je Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba.

Premda će riječi izgovorene nakon završetka pregovora sugerirati da se do konačnog dogovora došlo na lak način, istina je da se još prekjučer nije znalo hoće li sporazum biti potpisan.

Naime, sindikati su inzistirali na tome da se jubilarne nagrade isplate u visini neoporezivih iznosa i zaposlenicima koji su ispunili uvjete od 2. srpnja 2012. do 31. prosinca 2012. jer temeljem prošlogodišnjeg dogovora u kojem su se sindikati odrekli dijela prava za drugu polovicu te godine one nisu bile isplaćene.

Bandić je uporno odbijao to isplatiti, ali je na kraju popustio i dogovor je postignut, a radilo se o svoti od oko 900 tisuća kuna.

'S obzirom na pad gradskog proračuna od četiri posto, zadovoljni smo. Svi oni koji su realni reći će da je to ovo vrijeme dokaz brige o zaposlenicima koji rade javne djelatnosti u gradu i da je to u skladu s realnim mogućnostima.

Treba otvoreno priznati i reći da su naša prava bila daleko iznad mnogih tvrtki, ali vremena više nisu ista.

Možemo biti zadovoljni jer smo zadržali sva prava, osnovice plaća nisu dirane, a ostala materijalna prava su smanjena, ali su zadržana na razini neoporezivog dijela', kazala je u ime sindikata Ljubica Pilić

Slavko Kojić, šef gradskih financija, naglasio je da je utrošena ista svota novca kao i prošle godine.

'To znači milijardu i 450 ili 500 milijuna kuna, što je planirano u proračunu i ove i prošle godine. Radi se o istoj svoti, samo smo unutar toga drugačije posložili kućice, da bude prihvatljivije vremenu', zaključio je Kojić.