gradski parlament

Bandić i oporba zaratili oko potpredsjednika Skupštine, sjednica kasnila tri sata

23.12.2019 u 13:41

Bionic
Reading

Većina u Skupštini Grada Zagreba odbila je većinom glasova prijedlog oporbe da se po hitnoj proceduri u dnevni red uvrsti njiihova točka po kojoj je Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!) trebao postati novi potpredsjednik Skupštine umjesto Krešimira Kartela (Neovisni za Hrvatsku). Vladujući su istovremeno po hitnoj proceduri odlučili na dnevni red uvrstiti da nova zastupnica Ivana Mamić (HDZ) bude članica nekoliko odbora. Sve tome prethodila je trosatna žestoka rasprava

Iako planirana za 11 sati, sjednica zagrebačke Gradske skupštine ni dva sata nakon planiranog još nije bila započela zbog niza stanki vezanih uz prijedlog oporbenih zastupnika da se po hitnom postupku na dnevni red uvrsti zaključak o razrješenju potpredsjednika Skupštine Krešimira Kartela (Neovisni za Hrvatsku) te imenovanja Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš) na to mjesto

Anka Mrak Taritaš (Klub zastupnika GLAS-a i HSU-a) ustvrdila je da ukoliko zastupnici ne podrže ovaj prijedlog - to će pokazati da se ne poštuju statuti i pravilnici.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, komentirao je da ne razumije prijedlog ni žurbu oko toga.

'Ne razumijem što se promijenilo u Skupštini. Je li Kartelo u klubu većine? On je samo podržao proračun. Drugo je što vi poimate demokraciju da rušite, a ne da gradite. Vidite samo jednu strane medalje, drugu apstrahirate', kazao je Bandić.

Klub neovisnih zastupnika na čelu kojeg je Tomislav Jonjić, bivši Kartelov stranački kolega, zatražio je da se on razriješi dužnosti potpredsjednika Gradske skupštine, a da se umjesto njega za potpredsjednicu imenuje Ana Lederer jer je smatrao da on više ne pripada oporbi.

Naime po dva potpredsjednička mjesta u Skupštini dijele se između vladajućih i opozicije. Trenutno su to iz redova pozicije Ana Stavljenić Rukavina i Jozo Miličević dok oporbu predstavljaju Rajko Ostojić i Krešimir Kartelo.

Kako je Kartelo podržao proračun, oporba je tražila njegovu smjenu. U međuvremenu je klub Neovisnih zastupnika povukao svoj prijedlog, ali je došao novi iz Lijevog bloka, koji je predložio Tomislava Tomaševića (Zagreb je naš!) za novog potpredsjednika.

  • +5
Zagrebačka gradska skupština počela je aktualnim satom Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

Prijedlog je prošao proceduru na nadležnom odboru, koji vodi HDZ-ov Kazimir Ilijaš, ali to u konačnici ne treba značiti da će stvar biti potvrđena i na Skupštini.

Gradski zastupnici smatraju da bi se izborom Tomaševića za potpredsjednika Skupštine postupilo prema stvarnom stanju te bi taj potpredsjednik mogao zastupati interese zastupnika iz skupštinske manjine.

Nakon nekoliko polusatnih pauza za klubove za govornicu je stigao Kartelo kazavši da će on i Bruna Esih glasati da se ova točka uvrsti po hitnom postupku na dnevni red kako bi se, kako je rekao, 'ova agonija što prije završila'.

Nakon toga je oporba ponovno zatražila stanku na kojoj je 20 zastupnika održalo konferenciju za medije te su upozorili na nedopustivo ponašanje gradonačelnika Bandića.

'Nije sporno je li sve po proceduri. HDZ i Bandić to ne žele uvrstiti na dnevni red po hitnom postupku, što je dvostruki standard. Naime danas je većina točaka koje se predlažu po hitnoj proceduri vezana za imenovanje nove zastupnice HDZ-a u različite odbore. Nema nikakvog razloga da i ovo ne ide po hitnoj proceduri. Moram priznati da sam konsterniran, ali toliko je u zadnja dva mjeseca napravljeno presedana u Skupštini da me ni ovaj ne iznenađuje.

Nigdje u svijetu većina oporbi ne bira potpredsjednike, ali ovo što je Bandić izgovorio danas o tome tko je konstruktivna, a tko destruktivna oporba i da on odlučuje o tome tko će biti potpredsjednik Skupštine je nevjerojatno. Naš prijedlog ne možemo izglasati bez vladajuće većine, ali to je neko opće pravilo, a ovdje se radi o presedanu. Do sada to nikada nije bio problem', kazao je Tomašević, dodavši da neće dopustiti da im gradonačelnik bira predstavnika.