U PREDIZBORNOM OZRAČJU

Bandić i Gradska skupština 'spašavaju' blokirane Zagrepčane

31.08.2016 u 17:27

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine u srijedu su na sjednici većinom glasova (26 za, četiri protiv i 1 suzdržan) na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića dali suglasnost Zagrebačkom holdingu i povezanim trgovačkim društvima, za odobravanje odgode plaćanja i obročne otplate duga blokiranim Zagrepčanima, kao i da se Ministarstvu financija predloži pokretanje postupka izmjena i dopuna Uredbe kako bi se to moglo provesti

Na taj način omogućit će se građanima, čiji su računi blokirani, odgoda plaćanja i obročna otplata duga za komunalnu naknadu, naknadu za prijevoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, opskrbu plinom i vodne usluge javne vodoopskrbe i odvodnje te otpis sudskih pristojbi i zateznih kamata.

Uvjeti za to su da su im računi, na dan podnošenja zahtjeva, blokirani 180 dana i duže; da im ukupni neto novčani primici po kućanstvu ne prelaze jednu proračunsku osnovicu za samca i dodatnih 50 posto proračunske osnovice za svakog sljedećeg člana kućanstva te da nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive niti drugu imovinu koju bi mogli koristiti ili prodati bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba.

Predsjednik skupštinskog Odbora za gospodarski razvoj Vlado Crkvenac (Lista grupe birača nositelja Milana Bandića) istaknuo je kako bi ovom odlukom trebalo biti obuhvaćeno oko 80.000 blokiranih Zagrepčana, kojima bi željeli pomoći. Međutim, kako je rekao, svi oni, na žalost, neće moći ispuniti uvjete i kriterije. Dodao je kako se predviđa da bi te kriterije u 'prvoj rundi' moglo ispuniti negdje oko 3.000 do 10.000 Zagrepčana.

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine prihvatili su i Bandićev prijedlog zaključka o sklapanju Sporazuma o suradnji u vezi I. faze izgradnje Projekta Podbrežje kojim Grad od Zagrebačkog holdinga preuzima 400 stanova za najam građanima i zbrinjavanje znanstvenih novaka

Usvojili su i zaključak o prihvaćanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020., za projekt 'Pomoćnici u nastavi/stručni komunikacijski posrednici kao potpora inkluzivnom obrazovanju, faza II'.

Grad Zagreb se s tim projektom prijavio na javni poziv za dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava pod nazivom 'Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza II'. Poziv je objavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Ukupna vrijednost projekta je oko 7,05 milijuna kuna, a Zagreb će sufinancirati projekt u iznosu od oko 2,05 milijuna kuna, od čega 896.900 kuna tijekom tekuće proračunske godine.

Gradski zastupnici su također prihvatili i Bandićev prijedlog zaključka o primanju na znanje Informacije o dosadašnjim aktivnostima te o upućivanju pisama namjere Vladi u vezi rješavanjem problematike Imunološkog zavoda

Prihvatili su i prijedlog zaključka Kluba gradskih zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a o uplati naknade gradskih zastupnika u korist projekta: 'Vukovarski vodotoranj - Simbol hrvatskog zajedništva'. Tim se zaključkom, koji je potpisao predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ), gradskim zastupnicima preporučuje da naknadu od 1.298,07 koja im pripada za rad na 44. sjednici Gradske skupštine uplate u korist projekta 'Vukovarski vodotoranj – Simbol hrvatskog zajedništva'.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) iduću je skupštinsku sjednicu najavio za 22. rujna