bolivija

Bande na ulicama La Paza noću zapalile neke poslovne objekte i građevine

11.11.2019 u 14:14

Bionic
Reading

Nasilje je eruptiralo na ulicama glavnog bolivijskog grada La Paza u noći s nedjelje na ponedjeljak te su gomile palile poslovne objekte i građevine u tom gradu očito u osvetničkim napadima nakon što je Evo Morales, predsjednik od 2006. pod pritiskom dao ostavku zbog nepravilnosti na prošlomjesečnim izborima

Morales je objavio u nedjelju da podnosi ostavku, kao i potpredsjednik, kako bi primirio nasilne prosvjede, koji su izbili nakon objave rezultata spornih izbora.

U glavnom gradu i gradu Santa Cruz na istoku zemlje, ljudi su klicali ostavci Moralesa koji je navukao gnjev na sebe natječući se za četvrti mandat unatoč ograničenju broja mandata, a potom proglasio pobjedu na izborima obilježenim optužbama da su bili lažirani.

Međutim, po noći su bande na ulicama palile poslovne objekte i građevine. Istaknuti Moralesov protivnik Waldo Albarracin objavio je na Twitteru da su njegovu kuću zapalile Moralesove pristaše.

Video koji se širi po društvenim mrežama pokazuje ljude u Moralesovom posjedu, uz grafite na zidovima, nakon što je Morales pobjegao iz La Paza.

Prvotno nije bilo jasno tko će postati privremeni predsjednik, ali je senatorica iz oporbenog Socijaldemokratskog pokreta rekla kako će prihvatiti tu dužnost.

Prema bolivijskom zakonu, budući da su predsjednik i potpredsjednik podnijeli ostavku, predsjednik Senata bi trebao postati privremeni predsjednik, ali je predsjednica Senata Adriana Salvatierra također odstupila u nedjelju.

Nakon odgode objave rezultata objavljeno je da je Morales u prvom krugu izbora osvojio deset postotnih bodova više od oporbenog kandidata Carlosa Mese, zbog čega nema drugog kruga izbora.

Morales je pristao u nedjelju na održavanje novih predsjedničkih izbora prema preporuci Organizacije američkih država (OAS) koje su provele reviziju spornih izbora od 20. listopada i pronašle ozbiljne nepravilnosti pri provođenju izbora.