EUROPA POD SNIJEGOM I LEDOM

Balkanci zbog Rusije drhte u hladnim kućama

08.01.2009 u 09:18

Bionic
Reading

Veći dio Europe prekriven je snijegom i ledom. Rekordno niske temperature izmjerene su u Njemačkoj, a zbog snježne oluje zatvoren je međunarodni aerodrom u francuskom Marseillesu

Gradske vlasti nizozemske luke Rotterdam prvi put u posljednjih 12 godina aktivirale su brod ledolomac, dok su meteorološke službe u Velikoj Britaniji objavile nekoliko upozorenja zbog loših vremenskih uvjeta. Agencija Reuters navodi i da tisuće ljudi balkanskih zemalja drhti od hladnoće u svojim kućama zbog prekida isporuke ruskog plina u jugoistočnu Europu.

Ne riješi li se problem, Bosni i Hercegovini prijeti humanitarna katastrofa, upozoravaju čelnici tvrtki koje osiguravaju opskrbu potrošača plinom. Sarajevskim toplanama naređeno je da odmah prijeđu na zagrijavanje kotlovnica tekućim gorivom, no iz tog javnog poduzeća stiže upozorenje da zaliha nafte ima za tek tri do sedam dana. U srijedu je bez grijanja putem toplane ostalo 5,2 tisuće korisnika u Sarajevu, prenosi Novi list. Protekla dva dana najtraženija roba su električne grijalice i peći na kruta goriva, a u redovima pred trgovinama stoji i po 200 ljudi.

Posljedice potpune obustave isporuke plina Srbiji najviše će se osjetiti u Vojvodini jer od 200.000 kućanstava u Srbiji koje koriste plin, 180.000 je u Vojvodini. Dio Novog Sada ostao je bez grijanja, a gradski čelnici pozvali su građane da što racionalnije koriste struju kako ne bi došlo do 'pucanja sustava'.

Ruski Gazprom prekinuo je isporuku plina slovenskom Geoplinu, koji osigurava 95 posto potreba Slovenije u ukupnoj potrošnji tog energenta. Geoplin je ipak uspio osigurati dovoljnu količinu plina iz skladišta u Austriji, gdje Slovenija ima rezerve dovoljne za mjesec i pol dana uobičajene potrošnje.

Potral EUbusiness navodi pak da je direktor Geoplina Alojz Stana napomenuo da će biti teško osigurati normalnu opskrbu potrošača čak i uz postojeće rezerve. 'Bit će teško u tako kratko vrijeme transportirati potrebni plin iz skladišta do krajnjih potrošača', prenosi portal Staninu izjavu, dodajući da Slovenija većinu rezervi ima u skladištima u Austriji i Hrvatskoj

Tijekom noći u nekim su dijelovima Njemačke temperature dosegle rekordno nisku razinu, a živa u termometru u istočnoj Saksoniji pala je na -27. Niske temperature u Njemačkoj odnijele su i prvu žrtvu. Nakon što je nestala iz staračkog doma, pronađena je smrznuta 77-godišnja žena.

Najniža temperatura izmjerena u Francuskoj iznosi -16 stupnjeva, a u regiji Marseillesa u samo nekoliko sati palo je 40 centimetara snijega. Željeznička stanica u tom gradu zatvorena je, a školski autobusi ne voze. Francuski ministar prometa Dominique Bussereau zatražio je istragu zbog 'neprihvatljivog' kaosa na aerodromu Charles de Gaulle, na kojem su otkazane stotine letova.