DER STANDARD

'Balkan je pun tempiranih bombi!'

11.12.2012 u 16:03

Bionic
Reading

Ugledni austrijski publicist i komentator Paul Lendvai u bečkom je dnevniku Der Standard objavio komentar pod naslovom 'Usamljenost Srbije', u kojem piše o oslobađajućoj presudi generalima Gotovini i Markaču te Ramushu Haradinaju, upozoravajući da je 'Balkan pun tempiranih bombi, od Kosova i južne Srbije do Makedonije i Bosne'

'Oslobađajuća presuda Tribunala u Haagu za dvojicu hrvatskih generala i nakon toga oslobađanje bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja u srbijanskoj su javnosti izazvali veliko ogorčenje. Iznenađujuće presude su pak u Hrvatskoj i na Kosovu izazvale opće oduševljenje', konstatira na početku svojeg komentara za Der StandardPaul Lendvai, napominjući i da su 'poznati borci za ljudska prava poput Nataše Kandić iz Beograda i Žarka Puhovskog kritizirali utemeljenje presuda, kao i okolnost da su dva suca bila preglasana od ostalih'.

Lednvai se onda poziva na komentar objavljen u New York Timesu, čiji je autor David Harland, 'Novozelanđanin koji je bio UN-ov ekspert u BiH od 1993. do 1998. te 2008. u Prištini'. Harland je u svojem tekstu govorio o 'selektivnoj pravdi' u Haagu, pozivajući se i na vlastito iskustvo s Balkana, na kojem su 'Srbi počinili najstrašnije zločine, ali nisu bili jedini, te nije preporučljivo ni korisno da sami nose cijelu odgovornost'. Stoga Lendvai napominje da se 'u proteklim danima postignut napredak u dijalogu Srbije i Kosova ne može koristiti za prikrivanje urušene vjerodostojnosti Tribunala u Haagu'.

Austrijski publicist smatra da će na Balkanu teško biti uspostaviti jednoznačnost tumačenja povijesti te da već danas istraživanjem dokumenata i izvora nestaje 'diferencirana slika' koja će za povjesničare predstavljati 'posao stoljeća' kada se budu bavili Jugoslavijom, njenim raspadom i ratovima. Lendvai ipak naglašava da 'političari moraju djelovati sada te da baš zbog toga ne treba paušalno pripisati odgovornost za ratne ekscese jednoj nacionalnoj grupi, a kamoli cijelom narodu'. 'Na Balkanu imamo više tempiranih bombi, od Kosova i južne Srbije do Makedonije i Bosne', piše Lendvai i zaključuje da zato trebaju ne samo pravnici, nego i političari EU-a te ponajviše predstavnici političke klase na ovim prostorima uzeti za ozbiljno Harlandovo upozorenje o distribuciji odgovornosti za zločine.