PRIVEDEN AKTIVIST ZA LJUDSKA PRAVA

'Bajić mi želi odjenuti luđačku košulju'

12.12.2011 u 10:09

Bionic
Reading

Splitska policija u ranu je zoru privela aktivista za ljudska prava Tončija Majića, suosnivača i predsjednika Dalmatinskog komiteta, pa ga po nalogu istražne sutkinje Jadranke Mandušić tijekom dana namjerava privesti na psihijatrijsko vještačenje u Zagrebu. Majića će prisilno vještačiti jer već godinu dana na neobičan i provokativan način prosvjeduje zbog nerješavanja svoga 31 godinu starog sudskog slučaja - jednom mjesečno šalje pismo kratko predsjedniku države i zajedno s njim pokidanu hrvatsku zastavu

Predsjedniku Ivi Josipoviću ovaj način prosvjeda očito ne smeta previše jer ga je nedavno čak pozvao na Pantovčak, na prijem povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, no postupak je pokrenulo Državno odvjetništvo nakon što se istom provokacijom Tonči Majić obratio i glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću

Navlačenje na relaciji Bajić - Majić traje dosta dugo jer se splitski aktivist odbija podvrgnuti vještačenju. Najprije su ga namjeravali diskreditirati kao pijanca i alkoholičara, a sada i kao psihičkog bolesnika

Njegov sudski spor zaista je jedinstven, ali samo zbog dugovječnosti: još prije tri desetljeća doživio je prometnu nesreću u kojoj je izgubio nekoliko unutarnjih organa i nakon koje mu liječnici nisu predviđali dug život. Uspio se izvući i zatim na sudu zatražio naknadu štete od osiguranja, no slučaj se razvukao do danas.

'Pravna situacija je vrlo jednostavna, potrebno je medicinsko, financijsko i prometno vještačenje, a ona su se mogla obaviti u najviše dvije godine. Cijeli me život vuku za nos i logično je da prosvjedujem, no nema šanse da pristanem na vještačenje. Šutjet ću cijeli dan, neću progovoriti ni riječi', kazao nam je Majić.

Kontaktirali smo ga telefonom i pronašli u splitskoj Drugoj policijskoj postaji, dok je čekao prijevoz za Zagreb. Majić je uvjeren da ga DORH i policija namjeravaju diskreditirati i odjenuti mu luđačku košulju zbog njegovog inzistiranja na rješavanju slučaja ratnih zločina u Lori.

On je, naime, prije više od 10 godina s Bajićem surađivao u otkrivanju zvjerstava nad civilima i zarobljenicima, no posljednjih godina tvrdi da upravo glavni državni odvjetnik snosi dio odgovornosti jer je u 90-ima okretao glavu dok su se zločini događali. DORH je njegove tvrdnje više puta demantirao.

'Dakako da sve ovo ima veze s Lorom, no neću odustati. Oni mogu zajebavati samo ljude koji im to dopuste, a ja to ne namjeravam', rekao je Majić.