NEDJELJOM U 2

Rada Borić: Nadam se da sukobi u HDZ-u oko Istanbulske konvencije neće biti nasilni

18.03.2018 u 15:13

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji Nedjeljom u dva zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Rada Borić govorila je o svom dugogodišnjem aktivizmu u zaštiti ženskih prava, o Istanbulskoj konvenciji te odnosu žena i muškaraca u današnjem hrvatskom društvu

Upitana je li braneći Istanbulsku konvenciju ujedno brani premijera Plenkovića, Borić je rekla da ne zagovara Plenkovića jer on samo čini ono što je već trebalo davno učiniti i na što se HDZ obavezao.

'Nadam se da premijeru Plenkoviću rod neće doći glave. Nadam se da sukobi neće biti nasilni u HDZ-u', rekla je Borić, ističući da se situacija stubokom promijenila pa sada neki HDZ-ovci poput Ivane Maletić govore potpuno drugačije nego što su prije govorili.

Demantirala je tezu da u nekim zemljama poput Turske i Albanije, koje su potpisalo Istanbulsku konferenciju, nije došlo do poboljšanja u pogledu sprečavanja nasilja nad ženama. Naglasila je da je bitno što su te države dužne izraditi izvješće o napretku.

Naglasila je da Hrvatska treba biti ponosna što su naše dvije stručnjakinje radile na izradi konvencije. 'Jedne od njih, Dubravka Šimonović je naša izvjestiteljica o nasilju nad ženama pri UN-u', rekla je Borić.

Borić tvrdi da konvencija ni na koji način ne uvodi rodnu ideologiju. 'Čini da se porodilo izmišljeno čudovište rodne ideologije. Onaj koji širi takvu vrstu strahova trebao bi biti malo odgovorniji', kaže Borić.

Naglasila je da ne postoji rodna ideologija nego samo rodna terminologija koja je već uvrštena u zakone i u hrvatski ustav.

  • +5
Rada Borić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Demantira protivnike ratifikacije koji tvrde da će se uvesti rodno određivanje u obrazovanju na način da će se djecu pitati kojem rodu pripadaju. 'U obrazovanju se trebaju brisati stereotipi i predrasude poput onoga da tata čita novine a mama kuha ručak', smatra Borić.

'Strahove ljudi mogu imati, ali trebaju se odrediti oko toga jesu li za to da mladić ili muž tuče njihovu kćer', rekla je Borić.

Što se tiče prava transrodnih osoba, zalaže se da se po uzoru na finski obrazovni sustav, u sklopu zdravstvenog odgoja djeci 'na suvremen način govori kako djeca dolaze na svijet i na pristojan način ih se upoznaju o tome da postoje djeca koja su različita'.

Naglasila je da Istanbulska konvencija traži odgovornost države za nasilje nad ženama. 'Ako nije bilo odgovarajuće reakcije vi kao roditelj možete tužiti državu za odštetu', rekla je Borić.

Dodaje da trebamo bolju sinergiju između svih državnih tijela tijela. 'Policija može odlično obaviti svoj posao, a sudstvo može zakazati. Također, liječnici moraju prijaviti ako žena dođe s ozljedom prouzročenom nasiljem', rekla je Borić.

Na komentare da će prihvaćanjem Istanbulske konvencije biti nužno izdvajati ogromna financijska sredstva udrugama, Borić kaže kako je žalosno da se fokus s rodne ideologije u trenutku kad je svima jasno da za nju nema argumenata prebacio na financijsku stranu.

Žalosno je to, kaže, da se pita koliko će koštati zaštita žena. Udruge koje se bave direktnom zaštitom žena, koje su uglavnom radile volonterski ili s minimalnim sredstvima, sad su suspektne. 'Voljeli bi da konvencija propiše koliko skloništa za žrtve mora imati država na određen broj stanovnika, da te žrtve imaju psihološku i socijalnu pomoć', dodala je.

Navela je i da se pri pisanju konvencije pazilo da bude univerzalna i pokrije sve situacije i različitosti zemalja koje su u Vijeću Europe.

Na pitanje o svom političkom angažmanu rekla je kako kao aktiviskinje u Saboru nisu imale sugovornike. Jedna od naših opcija, a to je angažman u SDP-u, nije više ostvariva jer se stranka stavila umjesto uz interese obespravljenih, uz interese kapitala.

FOTO PREGLED tjedna

Pogledajte koji su događaji obilježili tjedan

Pogledaj galeriju