koronavirus

Bačić: Još nije vrijeme za proglašenje izvanrednog stanja

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 26.03.2020 14:42
  • Objavljeno 26.03.2020 u 14:42
Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je u četvrtak kako još nije vrijeme za proglašenje izvanrednog stanja iako se o tome razmišlja

'Mi o tome razmišljamo, ali u ovom trenutku ocjenjujemo da takvu mjeru koja je propisana člankom 17. Ustava nije potrebno donositi. Sabor zasjeda, doduše u posebnim uvjetima, i donosi zakone koje Vlada upućuje', kazao je Bačić tijekom slobodnog iznošenja stajališta klubova.

Naglasio je kako je Hrvatska suočena s najvećom krizom od Domovinskog rata, te da HDZ daje snažnu podršku Nacionalnom stožeru civilne zaštite i Vladi koji predlažu i provode mjere za suzbijanje pandemije i za pomoć poduzetnicima i građanima. 'Ustrajat ćemo i dalje na poštivanju struke', istaknuo je.

Kada je riječ o izmjenama Zakona o elektroničkim komunikacijama, koje će omogućiti praćenje osoba putem mobitela, Bačić je kazao da se taj zakon donosi većinom svih zastupnika a ne dvotrećinskom većinom jer Sabor nije proglasio veliku prirodnu nepogodu.

Saborski zastupnik Furio Radin (Klub zastupnika nacionalnih manjina) apelirao je tijekom iznošenja stajališta na Vladu da s bankama dogovori moratorij na otplatu kredita na način da građani ne moraju pojedinačno odlaziti u banke i kod javnih bilježnika.

'Molio bih da se nađe kolektivno rješenje kako se ne bi išlo u smjeru individualne promjene ugovora uz bilježnike, da svaki komitent mora ići u banku jer to povećava rizik od zaraze', kazao je.

Pozvao je i Nacionalni stožer civilne zaštite te regionalne stožere da upute objavljuju i na talijanskom jeziku, pogotovo u dvojezičnim općinama.

Miro Bulj (Most) založio se za hitno otvaranje tržnica jer ako ostanu zatvorene, tvrdi, i mlijeko i ostali proizvodi morat će se prolijevati, dok ćemo i dalje uvoziti strane proizvode.

'Ugroženije su blagajnice u trgovačkim lancima nego bakice na tržnicama koje prodaju na otvornom prostoru', ustvrdio je Bulj i pozvao na otvaranje tržnica i kupovinu domaćih proizvoda.

Na otvaranje tržnica pozvao je i Mladen Madjer (Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti) te predložio da se sazove sastanak svih prehrambenih lanaca u Hrvatskoj i dogovori preuzimanje poljoprivrednih i ratarskih proizvoda od domaćih proizvođača.

Tomislav Panenić (Kluba Nezavisne liste mladih) zatražio je kvalitetnije organiziranje izdavanja propusnica za poljoprivredne proizvođače kako bi mogli nastaviti s proizvodnju, odnosno da se omogući dobivanje propusnica u svom mjestu.

Silvana Hrelju (Klub zastupnika HSU-a, SNAGA-e i Nove politike) zasmetalo je pak što su na dnevni red Sabora za idući tjedan stavljena dva njegova zakonska prijedloga, izmjene Zakona o dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju kojim traži povećanje cenzusa i izmjene Zakona o HRT-u kojima traži smanjivanje pristojbe.

'Sada su na dnevnom redu ti zakoni a nema poslovničkih mogućnosti, nema mišljenja nadležnih odbora . Jesu li to prioriteti? Hoćemo li koristiti ovu krizu da ti zakoni prođu ispod radara', upitao je Hrelja.

Goran Maras (Klub zastupnika SDP-a) zatražio je donošenje posebnog zakona koji bi omogućio veće odštete za sve kojima su kuće stradale u zagrebačkom potresu. Pozvao je također zagrebačku Gradsku upravu da zaustavi izgradnju spomenika od 35 milijuna kuna, skupu žičaru, zapošljavanje u gradskoj upravi i uloži u saniranje štete u Zagrebu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!