PREKID VATRE

Azerbajdžan proglasio pobjedu: 'Pretvorit ćemo Karabah u raj'

20.09.2023 u 21:44

Bionic
Reading

Azerbajdžan je u srijedu objavio da je zaustavio vojno djelovanje u Gorskom Karabahu nakon što su uspjesi na bojnom polju primorali armenske separatističke snage da pristanu na prekid vatre kojim će se ta regija vratiti pod potpunu kontrolu Bakua.

U sklopu sporazuma kojeg su predstavili Azerbajdžan i rusko ministarstvo obrane, zastupljeno na području sa svojim snagama, separatisti će se razoružati i raspustiti. Pregovori o budućnosti etničkih Armenaca koji tamo žive počet će u četvrtak, a prekid vatre je stupio na snagu u srijedu u 13 sati po lokalnom vremenu.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Alijev u govoru naciji u srijedu navečer rekao je kako je Baku „željeznom šakom“ vratio suverenitet nad Gorskim Karabahom te da su armenske snage započele predaju naoružanja i napuštanje regije.

Alijev tvrdi da će Armenci u Karabahu moći sudjelovati na azerbajdžanskim izborima i u državnom obrazovnom sustavu te da će moći slobodno prakticirati svoju kršćansku vjeru u toj većinski muslimanskoj državi. 

„Pretvorit ćemo Karabah u raj“, najavio je Alijev, predstavljajući sebe kao čovjeka od riječi. 

Karabah, gorska regija na južnom Kavkazu, međunarodno je priznata kao dio Azerbajdžana, no dijelovima tog područja su od kraja sukoba početkom devedesetih vladale separatističke armenske snage. 

Armenci tvrde da to područje, kojeg nazivaju Artsakh, povijesno pripada njima. 

Zabrinuti za svoju budućnost, tisuće Armenaca u srijedu je stiglo na zračnu luku u Stepanakertu, prijestolnici Karabaha. Ostali su utočište pronašli među ruskim mirotvorcima. 

Baku tvrdi da će integrirati 120 tisuća Armenaca Gorskog Karabaha, no oni su skeptični jer je područje bilo poprište dva rata od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine, a Erevan je optuživao Azerbajdžan za pokušaj etničkog čišćenja. 

Vojna pobjeda brojčano nadmoćnijih Azera nad separatistima mogla bi izazvati političke turbulencije u susjednoj Armeniji u kojoj je dio javnosti ljut jer Erevan nije uspio zaštiti njihove sunarodnjake. 

Armenski premijer Nikol Pašinjan već je suočen s pozivima dijela oporbe da odstupi s dužnosti, a tisuće prosvjednika okupilo se u armenskoj prijestolnici u srijedu navečer kako bi od vlade tražili da pomogne Karabahu. Dio njih Pašinjana je prozivalo izdajicom, a dio je bijesan što Rusija, koja je na području zastupljena mirotvornim snagama, nije uspjela zaustaviti poraz.