JAVLJAJU SE DRUGI SVJEDOCI

Azapovići dižu tužbu protiv policajaca zbog smrti sina Marka

30.04.2013 u 09:11

Bionic
Reading

Obitelj preminulog Marka Azapovića (18) definitivno će podnijeti sudsku tužbu protiv policajaca i inspektora policije u Županji zbog premlaćivanja. Vjeruju da je Markova prošlotjedna smrt povezana s posljedicama fizičkog zlostavljanja mjesec dana ranije u županjskoj policiji. Posljednjih tjedan dana obitelji se javilo dvadesetak sugrađana i njihovih obitelji koji su doživjeli slična iskustva

Vjekomir Azapović, Markov brat, kaže da je brutalnost određenih policajaca i inspektora u Županji javna tajna u tom gradu. Obitelj je, kaže, prikupila svjedočenja sugrađana koja će priložiti u tužbi sudu.

'U gradu se zna tko su ti ljudi, a tužbu ćemo podnijeti najmanje protiv dvojice', rekao je Vjekomir danas tportalu.

Marko, kaže, nije bio uhićen, nego priveden u policijsku postaju i zadržan 18. i 19. ožujka na informativnom razgovoru, nakon čega je odveden na razgovor u Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru. Obitelj ima videosnimku ispitivanja u DORH-u.

Prije tri tjedna, tvrdi Azapović, jednom Županjcu u policiji su razbijeni zubi, a drugi je, također zbog tjelesnih povreda, pokrenuo sudski postupak prije dvije godine. Njihova svjedočenja Azapovići će unijeti u tužbu. Oni i još neki građani sa sličnim iskustvima u domu Azapovićevih razgovarat će sa službenicima MUP-a koji će doći iz Zagreba.

Jelena Bikić, glasnogovornica Ravnateljstva policije, potvrdila je tportalu da policija provodi unutarnju kontrolu u vezi s ovim slučajem. Božidar Piljić, županijski državni odvjetnik u Vukovaru, u subotu je rekao da istražuje i DORH.

Pučka pravobraniteljica Lore Vidović poručila je da je temeljem napisa u medijima zatražila žurno izvještaj o postupanju policije. 'Očekujemo da će MUP istražiti navode roditelja i učiniti sve da se ovakve situacije ne ponove', rekla je glasnogovornica Teodora Matej.

Marko je prošle nedjelje umro u svojoj sobi, gdje je obitelj kasnije pronašla liječnički nalaz Županijske opće bolnice iz Vinkovaca u kojem piše da je liječniku rekao da je pretučen u policiji. U nalazu stoji da su uočljivi hematomi na vratu, manji hematom na koljenu, dva natučena rebra i natečen vrat. Prema riječima obitelji, Marko im o tome ništa nije govorio. Obdukcija nakon smrti, mjesec dana kasnije, zaključila je da je uzrok smrti ugrušak u srcu.