PREMJEŠTANJE NA ZRINJEVAC

Autor Oltara domovine odgovara Ilčiću: Ne dolazi u obzir!

02.03.2016 u 07:39

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Ladislav Ilčić, predsjednik stranke Hrast - Pokret za uspješnu Hrvatsku, želio bi da zagrebački Zrinjevac, točnije cijela Lenucijeva potkova s tri trga između Trga bana Jelačića i Glavnog kolodvora, dobije više nacionalnog štiha, kako je rekao na posljednjoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu. U tu svrhu predložio je, između ostalog, da se spomenik Oltar domovine s Medvedgrada preseli na Lenucijevu potkovu, uz objašnjenje da ga se sada premalo posjećuje te da bi na novoj lokaciji obogatio centar Zagreba i dobio dostojanstveno mjesto. Toj se ideji u razgovoru za tportal usprotivio autor Oltara domovine.

Akademski kipar Kuzma Kovačić, autor Oltara hrvatske domovine na Medvedgradu, protivi se premještanju tog spomenika na prostor Lenucijeve potkove, koji obuhvaća trgove Nikole Zrinskog, Josipa Jurja Strossmayera i kralja Tomislava. Napominje da je takvih ideja bilo i ranije, čemu se on svaki put usprotivio.

'To nema smisla. Nije prvi put da se iznosi takva ideja - bilo je sličnih inicijativa i ranije. Spomenik mora ostati na Medvedgradu, jer to mjesto je duboko vezano za našu povijest. Premještaj ne dolazi u obzir', izričit je Kovačić.

S obzirom da je taj kipar, inače redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu, 2011. bio na izbornoj listi Hrasta u 1. izbornoj jedinici, očekivalo bi se da je Ladislav Ilčić svoju ideju o premještanju spomenika usuglasio s autorom prije nego što ju je iznio u javnost.

'Nitko me ništa nije pitao'

'Ne, nitko me ništa nije pitao. Siguran sam da gospodin Ilčić to dobronamjerno govori, ali činjenica je da već 15 godina branim opstanak i smisao spomenika na Medvedgradu', objasnio je Kovačić.

Ako Ilčić već smatra da Zrinjevac treba imati više 'nacionalnog štiha', Kovačić predlaže da se ondje postavi spomenik prvom predsjedniku RH Franji Tuđmanu ili prilagođena replika njegova Oltara domovine.

'Tamo bi trebalo postaviti spomenik dr. Franji Tuđmanu, a ne na neostvarenom Trgu dr. Franje Tuđmana. Možda bi se moglo naći još neko mjesto u gradu, kao što je Rooseveltov trg, ali mislim da bi se na Zrinjevcu moglo naći lijepo mjesto za taj spomenik i to bi imalo smisla', kaže Kovačić u razgovoru za tportal.

Upitan bi li on volio biti autor tog spomenika, odgovara potvrdno. 'Bih, kad bih bio u prilici. Još uvijek je u tijeku natječaj za spomenik na Trgu dr. Franje Tuđmana, na kojemu i ja sudjelujem. Već desetljećima se govori da bi trebalo napraviti taj spomenik, a nikako da se napravi', odgovorio je tportalu Kovačić.

Inicijativa za Spomenik domovini

Ideja o Oltaru domovine na Lenucijevoj potkovi prihvatljiva mu je jedino ukoliko bi se radilo o replici. 'Možda gospodin Ilčić misli na prostor između Umjetničkog paviljona i spomenika kralju Tomislavu, koji jest dosta prostran. No premještati Oltar domovine bila bi pogreška; možda on misli da je to lijepo mjesto na kojemu će spomenik živjeti, ali to bi značilo da će na Medvedgradu umrijeti. To ne mogu prihvatiti. Ne želim da se prekine sve ono što znači sjećanje vezano za Medvedgrad, a ja se nadam da će to sjećanje i opstati', rekao je Kovačić.

Svojedobno je, kaže, bivši predsjednik Ivo Josipović predložio izgradnju Spomenika domovini na Trgu Stjepana Radića, a ta inicijativa i dalje živi. Kovačić je to od početka doživljavao kao svojevrsno negiranje Oltara domovine i njegove funkcije te je predložio Josipoviću da se na toj lokaciji napravi prilagođena varijanta njegovog spomenika na Medvedgradu. Premještaj originalnog djela nikada nije došao u obzir.

'U nekoj zreloj, smislenoj inicijativi, kada bi se radilo o potrebi obavljanja državničkih funkcija, polaganja vijenaca i posjeta izaslanstava za nevremena, kada se ne može na Medvedgrad, postojala bi mogućnost da se u dogovoru postavi replika Oltara domovine na Zrinjevcu u prilagođenim mjerama', dopušta Kovačić, ponavljajući kako bi ipak 'najzrelije' bilo da se ondje postavi spomenik Franji Tuđmanu.