NEZADOVOLJNI REZULTATOM

Austrijski desničari žale se na rezultat predsjedničkih izbora

08.06.2016 u 12:14

Bionic
Reading

Austrijska desničarska Slobodarska stranka (FPO) žalila se ustavnom sudu na rezultat prošlomjesečnih predsjedničkih izbora, objavio je u srijedu sud na Twitteru

Ekolog Alexander Van der Bellen tijesno je na predsjedničkim izborima 24. svibnja pobijedio Norberta Hofera iz FPO-a koji je zamalo propustio postati prvi predsjednik krajnje desnice u Europi.

S 50,3 posto glasova, Van der Bellen, nekadašnji čelnik Zelenih, pobijedio je protivnika za 0,6 posto ili 31.026 glasova. Norbert Hofer dobio je 49,7 posto glasova.

‘Žalba na drugi krug predsjedničkih izbora stigla je na ustavni sud’, napisao je glasnogovornik suda na Twitteru ne iznoseći pojedinosti.

Ministarstvo unutarnjih poslova ranije je objavilo da je većina primjedbi na oko 25.000 glasačkih listića tehničke prirode.

Odlučujući o prihvaćanju žalbe, ustavni sud mora utvrditi da je prekršen zakon i da su nepravilnosti mogle utjecati na ishod izbora. Sud bi svoju presudu trebao donijeti najkasnije do 8. srpnja, kad bi Van der Bellen trebao i formalno preuzeti dužnost od sadašnjeg predsjednika Heinza Fischera, objavio je glasnogovornik suda.