novi soj

Austrija prijavila prvi sumnjivi slučaj zaraze omikronom

28.11.2021 u 12:05

Bionic
Reading

Austrija je u Tirolu otkrila svoj prvi sumnjivi slučaj omikrona, nove varijante koronavirusa, priopćile su vlasti u alpskoj regiji

Putnik koji se prošli tjedan vratio iz Južne Afrike bio je pozitivan na covid-19 s naznakama nove varijante, iako je za potvrdu potrebno još nekoliko dana, objavile su tirolske vlasti u priopćenju.

Otkriće te varijante u Južnoj Africi izazvalo je globalnu zabrinutost, val zabrana ili ograničenja putovanja i rasprodaju na financijskim tržištima zbog straha ulagača da bi to moglo zaustaviti oporavak od pandemije.

Slučajevi su otkriveni u nekoliko europskih zemalja u subotu, uključujući Italiju i Njemačku.

Austrija je već prošli ponedjeljak zaustavila javni život svojim četvrtim nacionalnim zatvaranjem zbog koronavirusa, postavši prva zapadnoeuropska zemlja koja je ove jeseni ponovno uvela nepopularne mjere zbog porasta zaraze koronavirusom.

Početno testiranje Instituta za virologiju u Innsbrucku dovelo je do "konkretne sumnje" da bi se pozitivan rezultat PCR testa osobe u tirolskom okrugu Schwazu mogao odnositi na omikron, priopćile su vlasti.

Uzorak sada treba biti poslan Austrijskoj agenciji za zdravlje i sigurnost hrane (AGES) na daljnje ispitivanje.

Covid u Austriji Izvor: Xinhua News / Profimedia / Autor: Guo Chen

"Rezultat AGES-a očekuje se sljedećih dana", navodi Elmar Rizzoli, voditelj Tirolskog operativnog stožera za koronavirus, u priopćenju. "Zaražena osoba je, prema trenutnim saznanjima i njegovim izjavama, nakon povratka s puta prije tri dana ostala isključivo kod kuće i ne pokazuje nikakve simptome", dodaje se u priopćenju.

Vlasti su iz opreza pozvale sve osobe koje su u proteklih 14 dana došle u Austriju iz zemalja južne Afrike da se dodatno testiraju.